Wethouder Damsma reikt compliment uit aan supermarkt Jumbo tijdens themaweek NIX zonder ID

Vanmiddag ontving het Jumbo filiaal Mosae Forum in Maastricht een compliment van wethouder Mieke Damsma van Jeugd in verband met het naleven van de leeftijdsgrens bij alcohol- en tabakverkoop. Filiaalmanager Bram Hochstenbach en zijn team werden in het zonnetje gezet omdat ze veel investeren in het controleren van de leeftijd. Zo wordt aankomend personeel van Jumbo door middel van een verplichte e-learning getraind in de regels en hun gedrag rondom de verkoop van alcohol en tabak . In de werkruimtes wordt op verschillende manieren aandacht gevraagd voor het belang van naleving van deze wetgeving. Zo helpt een intern TV- kanaal hen middels een leeftijdsquiz en tips de hele dag door herinneren aan de regels. Via een ID-check in het kassasysteem kunnen medewerkers snel en adequaat de leeftijd controleren.

Daarnaast helpt het personeel zelf ook mee met steekproeven: zo checken personeelsleden bij andere filialen van Jumbo en vice versa of er naar hun ID wordt gevraagd bij de aankoop van alcohol&tabak. Wethouder Mieke Damsma: “Het is goed om te zien dat veel verkooppunten van alcohol en tabak de naleving van de leeftijdsgrens serieus nemen. Naast andere supermarkten die het al heel goed doen is supermarktketen Jumbo een van de bedrijven die veel investeert op dit terrein, dat verdient een compliment. De leeftijdsgrens is er niet voor niets, dus laten we er samen werk van blijven maken.”

Landelijke themaweek

Het compliment wordt uitgedeeld tijdens de landelijke themaweek NIX zonder ID. NIX zonder ID vraagt aandacht voor het naleven van de leeftijdsgrens bij verkoop van alcohol en tabak. Het spontaan tonen van de ID en het controleren op leeftijd staat daarbij centraal. Ook Maastricht en de Heuvellandgemeenten Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Meerssen, Vaals en Valkenburg vragen deze week hier meermaals aandacht voor, omdat het naleven van NIX 18 een zaak is van ons allemaal.

 NIX onder de 18

Sinds 1 januari 2014 is het verboden om alcohol te verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. Ook zijn jongeren onder de 18 jaar strafbaar als ze alcohol bij zich hebben in openbare ruimtes. Bijvoorbeeld in het café, de sportkantine, het park en op straat. Die leeftijdsgrens is er niet voor niks. Wanneer jongeren op latere leeftijd (na 18 jaar) de eerste keer alcohol nuttigen is de kans kleiner dat zij op latere leeftijd problemen krijgen met alcohol. Ook is de kans dan kleiner op problemen zoals agressie, ongelukken en ongewilde of onveilige seks.

Naleven doen we samen

In de afgelopen drie jaar is er al veel gedaan om de doelstelling van NIX18, niet roken en drinken onder de 18 jaar, te halen. Er zijn goede resultaten geboekt met verkopers van alcohol en tabak, maar het kan nog steeds beter. Het spontaan tonen van de ID door jongeren tot 25 jaar kan daar enorm bij helpen. Voor verkopers in supermarkten, slijterijen, sportkantines, horeca, tankstations en tabakszaken is het moeilijk om de juiste leeftijd van de kopers in te schatten. Daarnaast is het niet voor iedereen altijd makkelijk om naar een ID te vragen, maar het is in het belang van ons allen om dat wel te doen. Want NIX18: dat doen we samen!