Parkeervergunning bewoners Wyckerpoort

Op deze pagina vindt u informatie over parkeren voor bewoners in Wyckerpoort. U leest hier hoe u in aanmerking komt voor een parkeervergunning, wat zo'n vergunning kost en in welke straten uw parkeervergunning geldig is. Alleen bewoners van Wyckerpoort komen in aanmerking voor een parkeervergunning. 

 

Verhuisd

Bent u pas verhuisd en u hebt u uw lopende parkeervergunning opgezegd? Dan kunt u pas na 5 werkdagen een nieuwe parkeervergunning aanvragen.

Parkeervergunning voor bewoners

Voorwaarden en kosten

De eerste vergunning kunt u gratis aanvragen via DigiD. U betaalt dan geen verwerkingskosten. Een verzoek voor een tweede vergunning kunt u alleen via het aanvraagformulier (zonder DigiD) indienen. U betaalt als u een vergunning aanvraagt via het aanvraagformulier (zonder DigiD) altijd de verwerkingskosten, ook als het een eerste vergunning betreft of uw aanvraag wordt afgewezen. Die kosten bedragen € 20,15. U kunt als bewoner maximaal 2 parkeervergunningen aanvragen als u voldoet aan een aantal voorwaarden. 

De voorwaarden zijn:

 • U staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) in Maastricht.
 • U woont in het gebied waarvoor u de parkeervergunning aanvraagt.
 • Een bewonersvergunning is kentekengebonden. Dit betekent dat uw voertuig staat geregistreerd op uw naam of dat het uw lease- of bedrijfsauto is.
 • U heeft geen eigen parkeergelegenheid. Als u een eigen parkeergelegenheid heeft én een tweede auto, dan kunt u voor deze tweede auto  een parkeervergunning aanvragen tegen het hoge tarief (€ 5,97 per maand). Voor de eerste auto kunt u dan geen parkeervergunning aanvragen. 

De kosten zijn: 

 • Eerste vergunning: € 3,98 per maand
 • Tweede vergunning: € 5,97 per maand.

En u betaalt per aanvraag via het aanvraagformulier (zonder DigiD) verwerkingskosten van € 20,15.

Aanvragen 

Als uw kenteken op uw naam staat dan kunt u een parkeervergunning online aanvragen met DigiD. Uw parkeerrechten zijn direct na het afronden van de aanvraag geactiveerd. 

Als het kenteken staat op naam van een leasemaatschappij of op naam van (uw) bedrijf, dan vraagt u de parkeervergunning online aan zonder DigiD. Het duurt minimaal 4 weken voordat deze aanvraag is verwerkt en uw parkeerrecht geactiveerd is. Tot die tijd moet u betalen voor het parkeren in de betaalde zones. 

Combiparkeren in Wyckerpoort-Noord

Vanaf oktober 2022 geldt in heel Wyckerpoort combiparkeren, tenzij de borden iets anders aangeven. 

Tweede vergunning aanvragen 

Heeft u al een bewonersparkeervergunning en wilt u graag een tweede parkeervergunning aanvragen? Check dan eerst goed de voorwaarden in het uitklapmenu onderaan deze pagina. U leest daar ook hoe  een tweede parkeervergunning voor bewoners kunt aanvragen.  

Bezoekersregeling

Uw bezoek kan met korting parkeren als u een digitale bezoekersregeling aanvraagt. Check de bezoekersregeling - parkeren voor bezoekers

Voor de nieuwe parkeersectoren Boschpoort en Wyckerpoort kunt u de bezoekersregeling pas vanaf 1 oktober 2022 aanvragen.

Parkeervergunning voor bedrijven, studenten en gehandicapten

U bent geen bewoner van Wyckerpoort, maar u wilt toch een parkeervergunning aanvragen in dit gebied bijvoorbeeld als bedrijf? Dan gelden andere voorwaarden en regels voor het aanvragen van een parkeervergunning. Check de links hieronder.

Vragen over parkeren?

Neem dan rechtstreeks contact met ons op via parkeren [at] maastricht.nl.

 • Vanaf oktober 2022 mag u met een vergunning in heel Wyckerpoort parkeren, tenzij de borden iets anders aangeven. 

 • Heeft u geen DigiD? Of heeft u een auto met een buitenlands kenteken? Ook dan kunt u online uw parkeervergunning aanvragen.

 • Als u een andere auto krijgt, kunt u het kenteken van uw parkeervergunning online wijzigen via de algemene pagina Parkeervergunning voor bewoners

  Heeft u uw parkeervergunning niet meer nodig? Dan kunt u uw vergunning online opzeggen via de algemene pagina Parkeervergunning voor bewoners

 • De gemeente verstrekt niet zo maar een tweede parkeervergunning. Er zijn normen gesteld om te voorkomen dat er meer vergunningen dan parkeerplaatsen in omloop zijn. Een tweede parkeervergunning is daarom alleen mogelijk als:

  • u in de sector Overig gebied (buiten de singels)* woont
  • uw huishouden bestaat uit 2 of meer, meerderjarige personen
  • u geen eigen parkeerplek heeft
  • er nog voldoende parkeergelegenheid is in de sector. In de sector Binnenstad (centrum en Wyck) is een tweede vergunning sinds 1 januari 2022 niet meer mogelijk

  Omdat er al een eerste parkeervergunning is verleend, kunt u de tweede parkeervergunning niet met DigiD aanvragen. Dien een verzoek voor een tweede parkeervergunning daarom zonder DigiD in. U kunt daarvoor gebruikmaken van het aanvraagformulier.

  * Twee parkeersectoren vanaf 1 januari 2022

  Vanaf 1 januari 2022 zijn er in Maastricht twee parkeersectoren: 

  • sector Binnenstad: binnen de singels (centrum en Wyck, voorheen zone A1 of A2)
  • sector Overig gebied: buiten de singels (voorheen zone B)

  Bewoners van de sector Binnenstad kunnen per 1 januari 2022 maximaal 1 parkeervergunning aanvragen als geen eigen parkeergelegenheid beschikbaar is. In de buurten buiten de singels (sector Overig gebied) wordt geen tweede vergunning verleend als een eigen parkeergelegenheid beschikbaar is.  Voor bewoners die vóór januari 2022 een (tweede) vergunning hebben ontvangen, verandert er vooralsnog niets.