Rijbewijs aanvragen

Wilt u voor het eerst een rijbewijs aanvragen? Kom dan persoonlijk naar het GemeenteLoket. Maak wel eerst een afspraak. U kunt uw nieuwe rijbewijs na 7 dagen ophalen. Wilt u uw rijbewijs verlengen of uitbreiden met een extra categorie? Ook dan kunt u bij het GemeenteLoket terecht. Maar online aanvragen gaat sneller. Uw nieuwe rijbewijs ligt dan al na 2 werkdagen voor u klaar en u hoeft alleen naar het GemeenteLoket te komen om uw rijbewijs op te halen. Check wel eerst of u aan alle voorwaarden voor online aanvragen voldoet.

Uitstellen, aanvragen of online verlengen?

Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, vragen wij nadrukkelijk om uw medewerking. Stel het verlengen van uw rijbewijs zo veel mogelijk uit. Zo kunnen wij samen zorgen voor minder afspraken en drukte bij het GemeenteLoket. Voor uw en onze gezondheid!

 1. Check tot wanneer u mag doorrijden met uw verlopen rijbewijs
  Door de coronamaatregelen is het lastiger om uw rijbewijs tijdig te verlengen. De overheid heeft daarom besloten dat u mag doorrijden met een verlopen rijbewijs.  Check daarom eerst tot wanneer de geldigheid van uw rijbewijs is verlengd. U leest het in het uitklapmenu 'Rijden met een verlopen rijbewijs' onderaan deze pagina. Stel het verlengen van uw rijbewijs zo veel mogelijk uit. 
 2. Check of u uw rijbewijs online kunt verlengen
  Is uw rijbewijs binnen 2 weken verlopen? En is uitstel niet mogelijk? Check dan of u uw rijbewijs online kunt verlengen (of uitbreiden met een extra rijbewijscategorie). U hoeft dan alleen voor het ophalen van het rijbewijs naar het GemeenteLoket te komen. Uw nieuwe rijbewijs is dan al binnen 2 werkdagen klaar. Kijk op de pagina Rijbewijs verlengen (pilot 'digitaal aanvragen rijbewijs' van de RDW) voor de voorwaarden en werkwijze.
 3. Doorrijden met verlopen rijbewijs of online verlengen niet mogelijk? Maak een afspraak
  Kunt u niet langer blijven doorrijden met uw verlopen rijbewijs? Of kunt u uw rijbewijs niet online aanvragen via de RDW? Maak dan online een afspraak.   
 4. Voorzorgsmaatregelen in verband met corona
  Komt u naar het GemeenteLoket, houd dan rekening met de voorzorgsmaatregelen. Voor uw en onze gezondheid. 

Langere wachttijden voor afspraken 

Omdat we drukte bij het GemeenteLoket moeten voorkomen, kunnen we op dit moment helaas minder mensen dan gebruikelijk van dienst zijn. Houd er daarom rekening mee dat uw afspraak mogelijk niet op korte termijn kan plaatsvinden.

Gezondheidsverklaring

Check minimaal 5 maanden voordat uw rijbewijs verloopt op de website van het CBR of u een gezondheidsverklaring nodig heeft vanwege uw medische situatie, uw leeftijd of uw beroep.

Coronamaatregelen en ophalen rijbewijs

U kunt alleen op afspraak uw nieuwe rijbewijs ophalen. Zo voorkomen we wachtrijen bij het GemeenteLoket. Maak uw afspraak ophalen rijbewijs

 • Door de coronamaatregelen is het niet altijd mogelijk om het rijbewijs tijdig te verlengen. De Europese Commissie en het ministerie van Verkeer en Infrastructuur hebben besloten dat verlopen rijbewijzen langer geldig blijven. 

  • Uw rijbewijs verliep in de periode tussen 1 februari en 1 juni 2020: uw rijbewijs is nog geldig tot 1 juli 2021.
  • Uw rijbewijs verliep in de periode vanaf 1 juni tot 1 september 2020: uw rijbewijs is nog 13 maanden na de verloopdatum geldig.
  • Uw rijbewijs verliep of verloopt in de periode vanaf 1 september 2020 tot 1 juli 2021: uw rijbewijs is nog 10 maanden na de verloopdatum geldig. 
  • U blijft verzekerd en krijgt geen boete als u staande gehouden wordt. 
  • Meer informatie op de website van de Rijksoverheid
 • Vanaf 1 december 2019 mogen 75-plussers tijdelijk blijven rijden met een verlopen rijbewijs. De regeling geldt tot 1 juni 2021. Iedereen die mag blijven rijden met een verlopen rijbewijs, krijgt persoonlijk bericht van het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen). Kijk op de website van het CBR voor meer informatie over doorrijden met een verlopen rijbewijs na uw 75-ste.

 • Tarieven 2021

  • Rijbewijs: € 41,- (tarief geldt ook bij omwisseling buitenlands rijbewijs)
  • Extra kosten voor spoedaanvraag: € 34,10
  • Extra kosten bij vermissing of diefstal: € 27,10
  • Gezondheidsverklaring: € 39,30
 • Hebt u uw rijbewijs snel nodig? Doe een spoedaanvraag: vraag uw rijbewijs aan vóór 14.00 uur. Uw rijbewijs is dan de volgende werkdag na 11.00 uur klaar.

  Een spoedaanvraag is duurder. U betaalt bovenop het standaard tarief nog extra kosten.

  Is uw rijbewijs vermist of gestolen? Dan is een spoedprocedure helaas niet altijd mogelijk. 

  Een spoedprocedure is niet mogelijk als u uw buitenlands rijbewijs wilt omwisselen. 

 • Voor elke rijbewijscategorie geldt een bepaalde leeftijd waarop u deze kunt aanvragen. Vanaf 17 jaar kunt u een beginnersrijbewijs aanvragen. Dan mag u autorijden met een coach naast u. Daarvoor moet u eerst een begeleiderspas aanvragen bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Pas daarna kunt u het rijbewijs aanvragen. De begeleider(s) hoeven niet mee te komen als u het rijbewijs aanvraagt of ophaalt. Meer weten? Kijk op www.2todrive.nl.

 • Soms hebt u bij het aanvragen van uw rijbewijs een gezondheidsverklaring nodig. Bijvoorbeeld vanwege uw medische situatie, uw leeftijd of uw beroep.

  Het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) beoordeelt of u gezond genoeg bent voor een rijbewijs.

  Check tijdig op de website van het CBR of u een gezondheidsverklaring nodig hebt. Want door grote drukte bij het CBR, kan het soms 5 maanden duren om te beoordelen of u gezond genoeg bent.

  Advies van het CBR

  • Begin vroeg
   Moet u een of meer medisch specialisten bezoeken? Start dan 5 maanden voor het verlopen van uw rijbewijs.
  • Vul de Gezondheidsverklaring digitaal in via Mijn CBR (met DigiD)
   Sneller dan per post en u kunt op elk moment de status van uw aanvraag bekijken.
  • Hebt u geen DigiD? Koop dan een papieren gezondheidsverklaring bij het CBR. Het CBR beoordeelt uw gezondheidsverklaring en bepaalt of u rijgeschikt bent of nog naar een arts moet voor verder onderzoek.   
  • Neem alle formulieren die u van het CBR krijgt (na indienen Gezondheidsverklaring) mee naar afspraken met arts / specialist(en)
  • Aanvragers van een groot rijbewijs en mensen van wie het rijbewijs op of na hun 75ste verjaardag verloopt, moeten altijd gekeurd worden door een arts.
 • Voor een bromfietsrijbewijs moet u bij het CBR een theorie-examen en praktijkexamen halen. Dit kan vanaf uw 16e jaar. U hoeft geen examen af te leggen als u al een ander rijbewijs heeft, met uitzondering van het trekkerrijbewijs.

  Nadat u het examen heeft gehaald, kunt u de volgende dag het bromfietsrijbewijs aanvragen. Maak hiervoor eerst een afspraak bij het GemeenteLoket.

  U betaalt uw bromfietsrijbewijs bij de aanvraag. Bij uw afspraak moet u meenemen:

  Met een bromfietsrijbewijs mag u rijden op een:

  • brommer
  • snorfiets
  • brommobiel
  • scooter
  • speed-pedelec: een elektrische fiets sneller dan 25 km per uur
 • Een pasfoto voor een paspoort moet voldoen aan de eisen van de Rijksoverheid. Laat de pasfoto bij voorkeur in Nederland maken bij een erkende fotograaf. 

  De pasfoto moet altijd goed lijken op het gezicht van de aanvrager en mag niet ouder zijn dan 6 maanden.

  Omdat het niet mogelijk is een identiteitsbewijs aan te vragen zonder een goede pasfoto is besloten om fotografen toe te voegen aan de lijst van uitgezonderde winkels van de lockdown. U kunt dus ook momenteel, in de lockdown, terecht bij een fotograaf voor een pasfoto.

  • u vraagt het document binnen 3 jaar na het behalen van uw rijbewijs aan.
  • u woonde in het afgelopen jaar minimaal 185 dagen in Nederland.
  • u bent in het bezit van een geldige verklaring van geschiktheid van het CBR.
 • U kunt uw nieuwe rijbewijs na 7 dagen ophalen. 

  Let op: Wilt u uw buitenlands rijbewijs omwisselen, dan neemt dat meer tijd in beslag. De RDW stuurt u een brief wanneer u uw nieuwe Nederlandse rijbewijs kunt ophalen. Daarvoor dient u zelf naar het GemeenteLoket te komen.

 • Woont u in Nederland en heeft u een buitenlands rijbewijs? Dan mag u eerst nog tijdelijk in Nederland rijden met het buitenlands rijbewijs. Daarna moet u:

  • het buitenlands rijbewijs omwisselen via uw gemeente
  • of (als u niet aan de voorwaarden voor omwisseling voldoet) examen doen bij het CBR

  Check eerst de voorwaarden voor het omwisselen van een buitenlands rijbewijs op de website van de RDW. Als u aan alle voorwaarden voldoet, kunt u een afspraak maken en de omwisseling van uw buitenlands rijbewijs aanvragen bij het GemeenteLoket. In de Handleiding Aanvraag voor omwisseling Nederlands rijbewijs (PDF) leest u hoe dit werkt en welke documenten u dan mee moet nemen.

  Rijbewijs uit het Verenigd Koninkrijk omwisselen

  Op 1 februari 2020 is het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie gestapt (Brexit). Dit heeft gevolgen voor het omwisselen van het rijbewijs. Vanaf 1 januari 2021 kunt u voor het omwisselen van een rijbewijs uit het Verenigd Koninkrijk gebruik maken van een aparte regeling.

  • Vóór 1 februari 2020 in Nederland komen wonen?

   Bent u voor 1 februari in Nederland komen wonen? U heeft tot 1 mei 2021 de tijd om uw rijbewijs om te wisselen voor een Nederlands rijbewijs. Voor de omwisseling gelden dan dezelfde voorwaarden, als voor een rijbewijs uit een EU-land. Ga voor meer informatie en de voorwaarden naar ‘Buitenlands rijbewijs omwisselen naar Nederlands rijbewijs'.

  • Na 1 februari 2020 in Nederland komen wonen?
   Bent u op of na 1 februari 2020 in Nederland komen wonen? Dan kunt u uw rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. U kunt het rijbewijs omwisselen op basis van de voorwaarden van een rijbewijs dat buiten de EU is afgegeven. Ga voor meer informatie en de voorwaarden naar 'Rijbewijs uit (niet EU/EVA) landen geschikt voor omwisseling'.

 • Een militair rijbewijs is alleen geldig binnen het leger. Buiten de militaire organisatie mag u er niet mee rijden. U kunt uw militair rijbewijs wel omwisselen voor een normaal (burger)rijbewijs. 

  Gezondheidsverklaring

  Voor het omwisselen van uw militair rijbewijs C, CE, D of DE heeft u een gezondheidsverklaring nodig. Die kunt u aanvragen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Meer informatie vindt u hierboven in het uitklapmenu 'Gezondheidsverklaring nodig?'. 

  Voorwaarden
  • Omwisselen kan tot maximaal 3 jaar nadat u het militair rijbewijs heeft gekregen.
  • U kunt uw militair rijbewijs alleen omwisselen in de gemeente waar u staat ingeschreven.
  Omwisselen alleen op afspraak

  Voor het omwisselen van een militair rijbewijs, komt u persoonlijk naar het GemeenteLoket. Maak wel eerst een afspraak. 

 • Een rijbewijs is 10 jaar geldig, behalve in de volgende situaties:

  • rijbewijs voor vrachtwagen of bus: 5 jaar geldig
  • u bent tussen de 65 en 70 jaar, rijbewijs geldig tot uw 75e verjaardag
  • u bent tussen de 70 en 75 jaar, 5 jaar geldig
  • u bent 75 jaar of ouder: maximaal 5 jaar (afhankelijk van medische keuring)
  • bij een verplichting tot medische keuring in verband met ziekte: afhankelijk van keuring
 • Is uw rijbewijs vermist of gestolen? Of hebt u een vermoeden van misbruik? Bij verlies of diefstal van uw rijbewijs hoeft u geen aangifte te doen bij de politie. U kunt meteen een nieuw rijbewijs aanvragen bij het GemeenteLoket. U krijgt de kosten niet terug als u later alsnog uw rijbewijs terug krijgt of vindt.

 • Er zijn rijbewijzen voor brommobiel, bromfiets, snorfiets, motor, auto, vrachtwagen, bus en tractor. Wilt u met een aanhanger rijden? Dan kunt u nog een extra rijbewijs nodig hebben. Voor elk rijbewijs gelden aparte eisen. 

  Kijk voor meer informatie over rijbewijscategorieën op de website van de Rijksoverheid