2 september 2019 - Nieuws

75 jaar bevrijding in Maastricht

75 jaar liberation

Op 12 september 1944 passeerden de eerste Amerikaanse militairen de Nederlandse grens, bij het Zuid-Limburgse Mesch. Een dag later bevrijdden zij de oostelijke Maasoever van Maastricht. Op 14 september volgde ook de westelijke oever, met het stadscentrum. Maastricht was daarmee 4 jaar, 4 maanden en 4 dagen na de Duitse inval op 10 mei 1940 de eerste Nederlandse stad die bevrijd was. Daarmee brak een nieuwe periode van leven in vrijheid aan, die inmiddels 75 jaar duurt.

Vanzelfsprekend

Van donderdag 12 t/m zondag 15 september vieren we in Maastricht het 75-jarig jubileum van onze vrijheid. 75 jaar na dato is het leven in vrijheid voor velen van ons vanzelfsprekend geworden. Het jubileum biedt een mooie gelegenheid om stil te staan bij de gebeurtenissen, bijzondere verhalen en kwetsbaarheid van vrede en vrijheid. Daarom organiseert Maastricht, in samenwerking met Gemeente Eijsden-Margraten en Provincie Limburg, een breed scala aan activiteiten in en rondom de stad.

Bevrijdingsestafette

Twee groepen lopers van Atletiek Maastricht zijn van vrijdag 6 tot en met donderdag 12 september onderweg vanuit het Franse Caen, waar zij al hardlopend met het bevrijdingsvuur de route van de bevrijders richting Maastricht volgen. Als uitzondering wordt deze editie ook een bezoek aan Brussel gebracht, waar de lopers op 11 september een EU-vlag van Eurocommissaris Frans Timmermans in ontvangst nemen. Op 12 september passeert het bevrijdingsvuur met de EU-vlag de Belgisch-Nederlandse grens bij Mesch, om vervolgens tot en met de activiteiten op de Markt op 14 september een rode draad binnen het programma te vormen.

Highlights

Highlights uit het programma in Gemeente Maastricht en Gemeente Eijsden-Margraten:

Donderdag 12 september – Mesch

Openingsceremonie

Uit dankbaarheid voor de bevrijders vindt er op 12 september, precies 75 jaar na de bevrijding, een herdenking plaats op de plek waar de eerste Amerikaanse bevrijders de grens overstaken.

Het bevrijdingsvuur uit Caen is het startschot van de officiële herdenkingsceremonie bij het monument in Mesch. Twee groepen lopers van Atletiek Maastricht hebben het bevrijdingsvuur uit Caen (Normandië) naar Mesch gebracht. Bij de ceremonie zijn naast veteranen en andere gasten namens het Nederlandse kabinet staatssecretaris Knops en de Amerikaanse ambassadeur Hoekstra aanwezig. Een stoet historische voertuigen rijdt door Mesch en omstreeks 12.15 uur is er een fly-over van historische vliegtuigen.

In het bijzijn van Old Hickory-veteranen zal het 75 jaar liberation-weekend ceremonieel geopend worden. De openingsceremonie vindt plaats van 10:00 tot 11:00.

Vrijheidsspelen

Voorafgaand aan de openingsceremonie starten op het festivalterrein in Mesch om 9.30 uur de Vrijheidsspelen met 1.500 kinderen uit de Euregio. Burgemeester Dieudonné Akkermans heet de kinderen welkom waarna zij het lied ‘Freedom’ zingen. Tijdens de Vrijheidsspelen brengen de kinderen een ode aan de vrijheid met muziek, dans, debatten, bootcamp en heel veel kunst. De Vrijheidsspelen duren tot 14.00 uur.

Concert ‘Ode aan de Vrijheid’

Op het festivalterrein in Mesch is om 20.00 uur het bevrijdingsconcert ‘Ode aan de Vrijheid’ door harmonieorkest De Volksgalm uit Riemst (B) en diverse koren uit de gemeente Eijsden-Margraten. De volgende artiesten zullen deze avond de revue passeren:

  • Harmonieorkest 'De Volksgalm' uit Riemst (België) o.l.v. Frenk Rouschop
  • Een groot projectkoor uit Eijsden-Margraten o.l.v. Fried Dobbelstein
  • Een kinderkoor o.l.v. Edith Rutten
  • Lotte Walda (Valkenburg)
  • Suzan Seegers (Roermond)
  • Frans Pollux (Venlo)

Vrijdag 13 september – Maastricht

Kranslegging Bevrijdingsmonument

Bij het Limburgs Bevrijdingsmonument aan het Koningsplein vindt een officieel moment plaats waarbij een vertegenwoordiging van de Old Hickory Divisie, die 75 jaar geleden Maastricht bevrijdde, aanwezig is. De kranslegging bij het Bevrijdingsmonument (Koningsplein) begint om 19.30 uur. 

Openluchtspel Liberation

De Vief Köp presenteert een herkenbaar totaalspektakel waar acteurs met dagboekfragmenten afgewisseld worden met muziek door symfonieorkest ArkA, meer dan honderd figuranten, een kinderkoor en historische wagens. Neem je dansschoenen mee! Het openluchtspel begint om 21.00 uur op het Koningsplein. Om 22:15 komen de lopers van Atletiek Maastricht aan vanuit Caen.

Zaterdag 14 september – Maastricht

Kranslegging Old Hickory monument 

Op de plek waar 75 jaar geleden Amerikaanse militairen met een bootje de Maas overstaken, vindt om 14.00 een kranslegging plaats.

Overtocht Bevrijdingsvuur over de Maas

Na de kranslegging (14.45 uur) wordt het bevrijdingsvuur dat Atletiek Maastricht vanuit Caen (Frankrijk) naar Maastricht heeft gebracht, met een sloep naar de westelijke Maasoever gebracht. 

Ticker-tape Parade

Stoet door het centrum van Maastricht met veteranen, legervoertuigen, muziekkorpsen en fly-overs met historische vliegtuigen. Route: Lage Barakken – Sint Servaasbrug – Kesselskade - Hoenderstraat – Markt. Vertrek 15.00

Liberty Festival

Na afloop van de Ticker-tape Parade, kun je direct door naar de Markt. Daar wachten big bands, harmonieën en fanfares uit Maastricht, koren en een speciaal verrassingsoptreden op je. Ook kun je er oude oorlogsvoertuigen bewonderen. We gaan, samen met veteranen, herdenken en feest vieren. We beginnen om 16.00 uur en het festival duurt tot 22:00.

Zondag 15 september — Margraten

Liberation Concert

Voor het Liberation Concert is dit jaar gekozen voor Gustav Mahlers’ Tweede symfonie. Het werk is een monument, een pronkstuk in de muziekliteratuur maar bovenal allesomvattend. In anderhalf uur stelt Mahler u bloot aan een achtbaan van emoties. Het is een worsteling met het bestaan, het hoe en waarom van de mensheid. Mahler dwingt u stil te staan bij de overledenen, maar roept uiteindelijk op tot wederopstanding, hoop en eeuwig leven.

Iedereen kan het concert gratis zonder toegangskaart bijwonen. Daarvoor zijn ca. 3500 – niet te reserveren – zitplaatsen beschikbaar. Als u zeker wilt zijn van een zitplaats, word dan donateur. Kom echter op tijd, vanwege het speciale karakter van het concert dit jaar verwachten we veel bezoekers. Er zijn speciale plekken voor mindervaliden en één begeleider beschikbaar. Meer informatie: http://www.liberationconcert.nl/

Ga voor het volledige programma naar https://www.75jaarliberation.nl/programma/