17 november 2021 - Nieuws

Aandacht voor de bladeren

De herfst laat zich weer op z’n mooist zien. Dit levert prachtige plaatjes op, maar ook bladval. De gevallen bladeren kunnen voor overlast zorgen. Om gevaarlijke situaties te voorkomen ruimen we de bladeren het eerst op drukke kruispunten, wegen en fietspaden op. De veiligheid van de weggebruiker staat voorop.

560.000 kilo bladeren

Maar ook op stoepen, parkeerplaatsen, gazons en in gemeentelijke perken harken, vegen we en zuigen we bladeren op. Inmiddels al zo’n 560.000 kilo. Dat doen we met extra mensen en met hulp van onder andere bladblazers, bladzuigers en veegmachines. Ook richten we bladdepots in en zetten we in meerdere straten bladkorven neer.

We streven ernaar om de verschillende werkzaamheden zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen, maar dat lukt niet altijd. Bij harde wind waaien de bladeren alle kanten op, bij nat weer zijn de bladeren moeilijker weg te blazen en kunnen de zuigmachines de gazons niet op.

In perken en hoekjes laten we soms bladeren liggen als voedsel en schuilplaatsen voor bijvoorbeeld egels.

Help ons

Met groot materieel zijn we begonnen in Caberg, om van daaruit Oud-Caberg, Bosscherveld en de rest van de stad bladvrij te maken. U kunt ons hierbij helpen:

• Parkeer uw auto zoveel mogelijk op eigen terrein. Hierdoor kunnen de bladblazers en veegwagens beter de parkeerplaatsen schoonmaken.
  • Bladeren van bomen in de straat kunt u in de gemeentelijke bladkorven gooien.
  • Meld gevaarlijke situaties door bladval telefonisch via 14043 .
  • Accepteer tijdelijke overlast; we stellen alles in het werk om de bladeren zo snel mogelijk op te ruimen.

Op www.gemeentemaastricht.nl/afval-en-milieu/bladeren leest u meer over bladval, hoe we ze opruimen (incl. filmpje), bladdepots etc.