20 februari 2020 - Nieuws

“Alles gaat toch op één hoop”

De zin van afvalscheiding (en de onzin die u wel eens hoort).
afvalinzameling

Hoe zit het écht? Gescheiden afval blijft gescheiden

Alles wat u gescheiden inlevert en door de gemeente wordt opgehaald, blijft gescheiden. De ingezamelde materialen worden waar mogelijk opnieuw benut. Dit levert veel voordeel op voor het milieu. Daarnaast verlaagt recycling de kosten van afvalinzameling en -verwerking. We zouden wel gek zijn om die kostbare grondstoffen weer bij elkaar te gooien in plaats van opnieuw te gebruiken. Dat zou een dure grap worden — voor de gemeente, en dus ook voor u.

Waar komt de afval-mythe ‘‘Alles gaat toch op één hoop’’ dan vandaan? Als ingezameld materiaal slecht is gescheiden, kan het niet altijd goed gerecycled worden. Als er bijvoorbeeld veel restafval bij het groente-, fruit- en tuinafval (GFT) of plastic is gedaan, gaat het geheel helaas alsnog naar het restafval.

De moderne vuilniswagens kunnen ook nog weleens voor verwarring zorgen. Het lijkt dan alsof verschillende soorten afval in één wagen bij elkaar gaan. Maar vanaf de straat kunt u niet zien dat er scheidingswanden in de container zitten. Dankzij die handige scheidingswanden kunnen verschillende soorten afval in één wagen gescheiden vervoerd worden.

Afvaltips

• Denk niet alleen na over de producten die u koopt, maar ook over de verpakking van deze producten. Gebruik een broodtrommel in plaats van steeds een nieuw boterhamzakje of aluminiumfolie. Of koop producten in navulverpakking en gebruik een navulbaar waterflesje. Dat scheelt afval én geld!
  • Wist u dat van gescheiden plastic weer allerlei producten kunnen worden gemaakt? Zoals nieuwe petflessen, speelgoed, kratten voor flessen en zelfs kinderwagens!