2 mei 2024 - Nieuws

Basisschoolleerlingen verzamelen elektronisch afval tijdens E-waste Race

De gemeenten Maastricht, Meerssen en Valkenburg aan de Geul organiseren dit jaar voor het eerst de E-waste Race. Dit is een project waarbij basisschoolleerlingen en hun omgeving leren hoe belangrijk het is om elektronisch afval in te zamelen. Van 20 mei tot 13 juni strijden 9 basisscholen om zoveel mogelijk spullen te verzamelen, van oude laptops tot kapotte keukenmachines.

Hoe werkt het?

De E-waste Race begint met een gastles van experts. Basisschoolkinderen leren dan over thema’s zoals het tekort aan grondstoffen, consuminderen, hergebruik en recycling. Daarna gaan de kinderen zelf aan de slag met e-waste verzamelen. Buurtbewoners kunnen hun elektronisch afval aanbieden via www.ewasterace.nl - hier mogen geen batterijen en accu's tussen zitten. De kinderen komen het afval van de bewoners dan aan huis ophalen

De verzamelde spullen gaan naar verwerkers die de materialen hergebruiken of recyclen. Of ze gaan naar een Repair Café in de buurt voor reparatie. Dit maakt Nederland weer een stukje duurzamer.

Welke scholen doen mee?

Naam schoolAdresPostcodePlaatsGemeente
Openbare Basisschool (OBS) BinnenstadBegijnenstraat 116211 JRMaastrichtMaastricht
Kindcentrum WolderFelix Bockenplein 16213 HMMaastrichtMaastricht
Montessori Kindcentrum MaastrichtCapucijnenstraat 106 - 1186211 RTMaastrichtMaastricht
Campus Special Needs Speciaal Onderwijs (CSN SO)Porseleinstraat 146216 BPMaastrichtMaastricht
Talententuin MaastrichtMariënwaard 576222 AMMaastrichtMaastricht
United World College (UWC) MaastrichtDiscusworp 656225 XPMaastrichtMaastricht
Basisschool (BS) Heilig HartSchoolstraat 26301 ASSibbeValkenburg aan de Geul
Openbare Basisschool (OBS) De BundelingLindenlaan 756241 BBBundeMeerssen
Kindcentrum AmbyKoninginnestraat 2A6225 BRMaastrichtMaastricht

Een betere wereld begint op zolder

Minder dan de helft van al het elektronisch afval in Nederland wordt goed ingezameld. Vaak belandt het bij het restafval dat wordt verbrand. En dat terwijl in veel apparaten waardevolle materialen zitten die een 2e leven verdienen. Soms kunnen we wel 95 procent van een apparaat hergebruiken of recyclen. De E-waste Race moet kinderen en hun omgeving bewust maken van de mogelijkheden. Zodat zij kunnen meebouwen aan een groenere samenleving.

Meer weten of je elektronisch afval laten ophalen? Kijk op www.ewasterace.nl.

Twee jonge meisjes leggen een waterkoker en een wereldbol-lamp in een bak met elektronische apparaten