10 oktober 2022 - Nieuws

Coming Out Day gaat over jezelf kunnen zijn

Ieder jaar op 11 oktober komt Coming Out Day terug. Dit is een internationale dag van aandacht en respect voor lhbti+'ers en queer-personen. Een belangrijk statement van deze dag is: jezelf zijn, ongeacht je seksuele geaardheid of genderidentiteit. De term Coming Out verwijst naar 'uit de kast komen'. Veel jongeren én ouderen gebruiken Coming Out Day dan ook om uit de kast te komen. Ze vertellen dan tegen vrienden, klasgenoten of familieleden over hun geaardheid.

Maastricht is sinds 2019 Regenboodstad en daarom hijsen wij jaarlijks onder andere op 11 oktober de regenboogvlag aan het Stadhuis op de Markt. Omdat we het belangrijk vinden om de emancipatie, veiligheid en sociale acceptatie van lhbti+ en queer personen te bevorderen. Denk aan acceptatie van welke geaardheid dan ook in de sportwereld of het veilig kunnen uiten van je geaardheid op school.

Wethouder Anita Bastiaans van diversiteit: “Het is nog steeds nodig om aandacht te vragen voor acceptatie en emancipatie van de LHBTIQ+ gemeenschap. Door onder meer op Coming Out Day de regenboogvlag te hijsen, laten we als Maastricht zien dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. En zich durft te uiten bij vrienden, familie, op school, het werk of bij de sportvereniging.”

Coming out day: wethouder Anita Bastiaans staat stil bij Coming out day met in haar handen een vlag met alle kleuren van de regenboog