30 juli 2020 - Nieuws

De BeestenBende zorgt voor groeiend besef over zwerfafval

Zo jong als ze zijn, tussen 6 en 12 jaar, laten kinderen in Maastricht al zien dat ze écht iets kunnen betekenen voor hun buurt – juist ook als ze straks ouder zijn. In recent landelijk onderzoek naar de impact van het buurtproject De BeestenBende laten ouders van de duizenden deelnemende kinderen weten bij hun kroost nadrukkelijk een groeiend besef te zien: niet alleen van (de gevolgen van) zwerfafval, maar zeker ook van ieders eigen rol, nu en later.

De BeestenBende is een gratis ‘club’, voor kinderen van 6 tot 12 jaar uit gemeenten in heel Nederland. Al meer dan 14.000 kinderen zijn in de loop van jaren lid geworden. Sinds 2018 loopt De BeestenBende ook in Maastricht, verdeeld over buurten in de hele gemeente. De kinderen maken via een presentatie op school kennis met het project. Liefst 10 basisscholen in Maastricht hebben de kinderen zo al de kans gegeven mee te doen. Samen met ouders lopen de kinderen vervolgens in de eigen vrije tijd, als echte vrijwilligers, hun opruimrondjes.

Het Centrum voor Natuur- en Milieueducatie (CNME) verzorgt in opdracht van de gemeente educatie- en preventieactiviteiten. Als onderdeel daarvan is de gemeentelijke deelname aan De Beestenbende opgenomen, zodat De Beestenbende actief kan zijn op Maastrichtse scholen. CNME begeleidt en bewaakt de voortgang van De Beestenbende namens de gemeente.

Het onderzoek werd uitgevoerd in het voorjaar van 2020, in samenwerking met de Hogeschool van Arnhem/Nijmegen. Het kwantitatieve gedeelte is daarbij online afgenomen in alle 16 deelnemende gemeenten, waaronder Maastricht. Bekijk de infographic van het kwalitatief onderzoek.

Kijk voor meer informatie op www.mijnbeestenbende.nl.