15 mei 2024 - Nieuws

De strijd van basisscholen tegen elektronisch afval is begonnen

Op woensdag 15 mei was de feestelijke start van de E-waste Race bij basisschool Talententuin Maastricht met wethouder John Aarts. Tot en met 13 juni verzamelen leerlingen zo veel mogelijk klein elektronisch afval. Ze krijgen ook les over onderwerpen zoals recyclen en het tekort aan grondstoffen. 9 basisscholen uit de gemeenten Maastricht, Meerssen en Valkenburg aan de Geul doen mee.

Laat uw elektronisch afval gratis ophalen

Woont u in de gemeente Maastricht, Meerssen of Valkenburg aan de Geul? Dan kunt u uw klein elektronisch afval gratis thuis laten ophalen. Meld uw afval aan op www.ewasterace.nl en vul in wanneer u thuis bent. Dan komen basisschoolleerlingen bij u langs.

Wat is elektronisch afval?

Met elektronisch afval bedoelen we kapotte of oude apparaten met een stekker of batterij, zoals toetsenborden, waterkokers, mobieltjes, kabels en adapters. Haal batterijen en accu’s uit de apparaten voordat u ze inlevert. En lever geen inktcartridges, losse batterijen of accu’s in.

Wat gebeurt er met het opgehaalde afval?

De opgehaalde spullen gaan naar verwerkers die de materialen hergebruiken of recyclen. Of ze gaan naar een Repair Café in de buurt voor reparatie. Zo verspillen we minder grondstoffen en komen er minder schadelijke stoffen in de natuur.

De kinderen krijgen punten voor het elektronisch afval dat ze ophalen. De school met de meeste punten wint een schoolreisje.

Wat krijgt u ervoor terug?

Als dank voor uw hulp krijgt u kortingscodes voor duurzame producten, zoals koptelefoons van Repeat, sieraden van NOWA en producten van Build Your Own Robot (BYOR).

Scholen die meedoen

Naam schoolAdresPostcodePlaatsGemeente
Openbare Basisschool (OBS) BinnenstadBegijnenstraat 116211 JRMaastrichtMaastricht
Kindcentrum WolderFelix Bockenplein 16213 HMMaastrichtMaastricht
Montessori Kindcentrum MaastrichtCapucijnenstraat 106 - 1186211 RTMaastrichtMaastricht
Campus Special Needs Speciaal Onderwijs (CSN SO)Porseleinstraat 146216 BPMaastrichtMaastricht
Talententuin MaastrichtMariënwaard 576222 AMMaastrichtMaastricht
United World College (UWC) MaastrichtDiscusworp 656225 XPMaastrichtMaastricht
Basisschool (BS) Heilig HartSchoolstraat 26301 ASSibbeValkenburg aan de Geul
Openbare Basisschool (OBS) De BundelingLindenlaan 756241 BBBundeMeerssen
Kindcentrum AmbyKoninginnestraat 2A6225 BRMaastrichtMaastricht

Meer weten over de E-waste Race? Kijk op www.ewasterace.nl.

Wethouder John Aarts staat met een groep jonge kinderen voor een groot beeldscherm met het logo van de E-waste Race erop
Feestelijke start van de E-waste Race met wethouder John Aarts met basisschoolkinderen van Talententuin Maastricht