16 juli 2020 - Nieuws

Duiken naar de geschiedenis

Komende zaterdag onderzoeken 5 duikers van Mergor in Mosam de resten van de Romeinse brug. Tussen 10.00 en 16.00 uur kun je ze zien in de buurt van het rondeel aan de Maasboulevard (in het verlengde van de Eksterstraat). Mergor in Mosam is een stichting voor amateur-onderwaterarcheologen en de duikactie wordt uitgevoerd onder regie van de gemeente.
duiken

Rijksmonument

Sinds september 2017 zijn de resten van de Romeinse brug op de bodem van de Maas een archeologisch Rijksmonument. Om de staat van het monument in de gaten te houden duiken we ieder jaar minstens een keer. We kijken of er erosie aan het monument optreedt en of de situatie verandert.

De Romeinse brug van Maastricht is de wieg van de stad: zonder brug was Maastricht nooit gesticht in de Romeinse tijd. De legereenheden die onderweg waren van Gallië naar de rijksgrens aan de Rijn stuitten hier op de Maas als obstakel. De Maas was in die tijd breder, minder diep en had grindeilandjes. In de zomer kon je waarschijnlijk redelijk makkelijk door het water oversteken. In de winter was het vaak een kolkende massa water. Sowieso was het voor Romeinse soldaten met een bepakking van circa 30 kilo geen pretje om door water te moeten waden. De brug was dan ook van groot strategisch belang en is waarschijnlijk enkele decennia na het begin van onze jaartelling door de Romeinen aangelegd.

Rapport

De resultaten van de duikactie komen in een rapport en vormen de basis voor eventuele nieuwe beleidsmaatregelen voor het behoud van de brugresten. Die maatregelen stellen we op in samenspraak met Rijkswaterstaat en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Docuserie over de Romeinen

L1 zendt dinsdag 21 juli om 17.00 uur de eerste aflevering uit van de docu ‘De schatten van de Via Belgica’, een serie over de belangrijkste Romeinse heerweg in de Lage Landen, de Via Belgica, die liep van Boulogne naar Keulen.