14 november 2022 - Nieuws

Een kijkje bij archeologische vondsten in Sint Maartenspoort

Vandaag bezochten omwonenden en leerlingen van Kindcentrum Samen Wyck het bouwterrein bij Sint Maartenspoort, samen met wethouder Frans Bastiaens. Ze kregen er uitleg van een archeoloog. Op het bouwterrein zijn onder andere fundamenten van de bolwerkpoort en schampstenen gevonden. De werkzaamheden aan het riool zijn daarom even stil gelegd.

De bolwerkpoort zat vroeger in de stadsmuur rondom Wyck. Basisschoolleerlingen van Kindcentrum Samen Wyck kregen daar vandaag uitleg over van een archeoloog op het bouwterrein. Vanaf morgen starten de leerlingen met een lesprogramma over de geschiedenis van Maastricht.

Over de schampstenen

De schampstenen waren waarschijnlijk onderdeel van een poort in deze buurt. De stenen moesten ervoor zorgen dat karren en koetsen de doorgang ruim namen en zich niet vastreden tegen de poort of muur.

De poorten in deze buurt zijn in verschillende fases gebouwd. Eind 19e eeuw zijn de poorten en muren afgebroken. De stenen liggen nu opgeslagen in een depot. Er wordt nog onderzocht of en waar ze een permanente bestemming kunnen krijgen.

Vestingrestanten en werkzaamheden

Archeologen brengen de gevonden vestingrestanten goed in kaart. Daarna gaan we verder met de geplande werkzaamheden aan de verharding en het riool.  De vaste vestingrestanten verdwijnen dan weer onder de grond, zodat deze bewaard blijven. Het CNME gebruikt een deel van de losse mergelrestanten om bijenhotspots te maken in Maastricht.

Schoolklas bij bouwterrein
Kinderen van Kindcentrum Samen Wyck in Sint Maartenspoort
Stenen kogel
Een stenen kogel: één van de vondsten in Sint Maartenspoort
Wethouder Frans Bastiaens bij bouwterrein
Wethouder Frans Bastiaens (rechts) bij het bouwterrein