28 oktober 2020 - Nieuws

Erfgoedproject Terra Mosana

logo project terra mosana

In project Terra Mosana staan het cultureel erfgoed en de gedeelde geschiedenis van de euregio centraal. In dit eind 2018 gestarte project wordt de gezamenlijke geschiedenis van de euregio bestudeerd, gedigitaliseerd en gepresenteerd. Zeven plaatsen in de euregio doen mee: Luik, Aken, Tongeren, Maastricht, Jülich, Leopoldsburg en de Belgische provincie Limburg (Beringen). Er wordt gewerkt aan verhalen over het Romeinse verleden, de oudste kerken, de vestinggeschiedenis en de industrie, net als de mijngeschiedenis en de Tweede Wereldoorlog. Maar ook taal, cultuur en zelfs de levensstijl (eten) worden onder het vergrootglas gelegd.

Tot eind 2021 worden verschillende resultaten voorbereid. Zo worden er dertien verschillende verhalen geschreven, worden vier films gemaakt en een expositie voorbereid, maar bovenal wordt het culturele erfgoed omgezet van 2D naar 3D. Scans, modellen en reconstructies van bestaande en reeds verdwenen gebouwen worden vervaardigd. Maastricht heeft zo al een digitale tour door het Stadhuis gebouwd en een korte film laten maken door Max van Even. Ook is een 3D-scan gemaakt van de ondergrondse vestingwerken (11 kilometer gang!) en de originele Parijse maquette van Maastricht. Momenteel worden de verhalen daarvoor bedacht en geschreven, zodat dit vanaf de lente van 2021 door bewoners en bezoekers bekeken en ervaren kan worden.

Neem eens een kijkje op de website van Terra Mosana en volg de Facebookberichten. Een film over de euregio wordt in november 2020 gepresenteerd. Nu al is een audiokunstwerk over de euregionale talen te beluisteren. Ook is een luisterverhaal in de maak over de ontwikkeling van de euregionale talen. We laten straks horen hoe de taal zich heeft ontwikkeld via één korte zin. En we laten horen hoe die zin over 500 jaar misschien zal klinken.

logo interreg euregio maas-rijn