19 december 2019 - Nieuws

Feestdagen van NIX

De feestdagen staan voor de deur. Ouders worden dan vaak op de proef gesteld als het gaat om de NIX18 regel in huis. Maar er is hoop, want onderzoek laat zien dat ouders meer invloed hebben op het drinkgedrag van hun kind dan ze denken. Uw norm doet ertoe. Een simpel open gesprek waarin afspraken helder worden, doet al wonderen.

Een paar simpele tips:

  • Nee is nee, ook als het feest is: bedenk van tevoren (met partner) hoe u op risicomomenten omgaat met het alcoholverbod.
  • Stel grenzen: maak afspraken over alcoholgebruik. Drinken ze niet, dan is de boodschap helder: verboden tot hun 18e. Maar ook met oudere kinderen is het goed om regelmatig te praten over alcoholgebruik. Hoe denken ze bijvoorbeeld over veel drinken en waar ligt voor hun de grens?
  • Bespreek consequenties: een kind verwacht bij het niet opvolgen van een regel dat het gevolgen heeft. Het kan uw kind motiveren de eerste keer drinken uit te stellen. Ook kan een kind er gebruik van maken als anderen hem proberen over te halen.

Bent u benieuwd welke extra voordelen het oplevert als u kind geen alcohol drinkt? NIX18 vroeg het aan klinisch neuropsycholoog Erik Scherder: https://www.youtube.com/watch?v=qLD8WucG47M