Geboortebosjes brengen nieuw leven in Maastricht
Maastricht gaat vanaf februari 2024 starten met het maken van geboortebosjes. Dit zijn speciale plekken met jonge boompjes die symbool staan voor nieuw leven in de stad. De geboortebosjes brengen meer groen en diversiteit in de stad.
Waarom geboortebosjes?
Het is lastig om in een drukke stad als Maastricht grote bossen te maken omdat er niet veel ruimte is. Maar er is wel behoefte aan groen. Elk jaar plant de stad al ongeveer 1.000 bomen. Daarom zijn geboortebosjes een goed idee. Ze zorgen voor meer verschillende planten en dieren en zijn ook fijne plekken om te spelen. Ook helpen ze de lucht gezond te houden, vooral nu het klimaat warmer wordt. Andere steden, zoals Gent, hebben al goede ervaringen met geboortebosjes.
Hoe gaan we het doen?
Vanaf 2024 leggen we elk jaar geboortebosjes aan in 2 of 3 delen van de stad. Zo krijgt elk stadsdeel om de 3 jaar een geboortebosje. We kiezen voor plekken dichtbij huizen en waar al groen is. De geboortebosjes zijn straks een ideale plek om te spelen en mensen te ontmoeten. Voor elke nieuwe baby planten we samen met ouders of verzorgers een struik, plant of fruitboom. Elk jaar planten we tussen de 500 en 1.200 boompjes. Mensen worden geen 'eigenaar' van 1 specifieke boom, maar van het hele geboortebosje. Elk bosje krijgt een speciaal bord waarop we de namen van kinderen, ook van kinderen die zijn overleden, schrijven.
Eerste geboortebosjes in februari 2024
In februari 2024 beginnen we in het stadsdeel Oost (bij Withuisveld in Amby) en West (ten noorden van de diagonaalflats in de Hazendans). In deze 2 stadsdelen zijn in de afgelopen 3 jaar 1.125 baby's geboren. In januari krijgen alle ouders een brief om te helpen bij de plantdagen. Het Centrum voor Natuur- en Milieueducatie (CNME) helpt bij de organisatie van de plantdagen en zorgt voor de geboortebosjes na de aanleg.
Toekomst van geboortebosjes in Maastricht
De geboortebosjes zullen de stad mooier maken met meer groen en ze laten herinneringen voor ouders en bezoekers achter. Het is een speciale toevoeging aan het groen in de stad en helpt bij het behouden van de natuur in Maastricht.