20 april 2023 - Nieuws

Gemeente Maastricht wint innovatieprijs stedelijk waterbeheer en riolering

Met 63 procent van de stemmen is gemeente Maastricht verkozen tot winnaar van de RIONEDinnovatieprijs. Een landelijke prijs voor innovaties in het stedelijk waterbeheer en riolering. Gemeente Maastricht kreeg de prijs samen met partner HaDennis, voor de ontwikkeling van een methode om riooldata eenvoudig, nauwkeurig en snel in kaart te brengen.

In de rioolsector is het een bekend iets. Je hebt gegevens nodig van een bepaalde overstortput, een stuw of een andere bijzondere voorziening. En jawel hoor, nét bij die voorziening waar je gegevens nodig hebt, ontbreekt het daaraan. Zo verging het ook in Maastricht. Om die gegevens vervolgens boven water te krijgen, waren allerlei acties en lange doorlooptijd nodig.

Met de techniek (LiDAR en SLAM) hoeft niemand meer de put in. De scanner gaat naar beneden en kan in enkele minuten een 3D-scan maken van de hele put en de omgeving. Deze techniek bestaat al een tijdje en wordt in veel sectoren gebruikt om afstanden in te schatten. In de rioleringswereld is de toepassing echter nieuw, dus dat we dit in Maastricht doen is best wel bijzonder.

De prijs is uitgereikt tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van RIONED. Stichting RIONED is de koepelorganisatie in Nederland voor goede zorg voor afvalwater, hemelwater en grondwater in steden en dorpen. Er waren 7 inzendingen, 3 genomineerden en 600 stemmers (de aanwezige vakgenoten tijdens de bijeenkomst).