10 december 2020 - Nieuws

Gezocht: inwoners met een interesse in fijnstofcijfers

Sinds 2017 meten inwoners van onze stad op zo’n 35 extra punten in Maastricht de luchtkwaliteit met meetbuisjes. Met deze meetbuisjes wordt stikstofdioxide gemeten. Vanaf 1 januari 2021 vervangen we de meetbuisjes door fijnstofsensoren. Er zijn nog 30 sensoren beschikbaar. Wilt u zo’n sensor beheren? Laat het ons weten.

Sinds 2017 meten inwoners van onze stad op zo’n 35 extra punten in Maastricht de luchtkwaliteit met meetbuisjes. Met deze meetbuisjes wordt stikstofdioxide gemeten.

Vanaf 1 januari 2021 vervangen we de meetbuisjes door fijnstofsensoren. Er zijn nog 30 sensoren beschikbaar. Wilt u zo’n sensor beheren? Stuur dan vóór 16 december een mail naar Astrid.vermeulen [at] maastricht.nl%20">Astrid.vermeulen [at] maastricht.nl  met als onderwerp ‘aanmelden fijnstofsensor’ en uw contactgegevens.

Om zo’n sensor te kunnen plaatsen is er een aantal voorwaarden. De belangrijkste zijn:

  • De sensor hangt op 2,5 meter hoogte in ieder geval 10 cm van de gevel, bijvoorbeeld aan een regenpijp.
  • Aan elke sensor zit een vaste kabel van 5 meter die aangesloten wordt op een adapter. De adapter moet droog en vorstvrij in een stopcontact gestoken worden, het liefst binnen.
  • Als u in de buurt van een weg wilt meten, moet u rekening houden met de afstand tot het midden van de weg. Deze afstand moet bij voorkeur 10 meter zijn.
  • Hang de meter bij voorkeur niet in de volle zon. Voor een zo goed mogelijk resultaat is schaduw belangrijk.

Er hoeft geen gebruik gemaakt te worden van wifi. Het stroomverbruik is een beetje afhankelijk van de buitenomstandigheden. Gemiddeld verbruikt de sensor tussen de € 1,50 en € 2,50 per maand aan stroom. De sensor wordt opgehangen en hoeft niet dus niet tussentijds gewisseld of vervangen te worden. Alle sensoren worden automatisch uitgelezen en de resultaten zijn te vinden op www.luchtmeetnet-maastricht.nl.

Wanneer u zich aanmeldt, volgt er uitgebreidere informatie. Op basis van het aantal aanmeldingen wordt bekeken hoe we de uitgifte van de sensoren oppakken. Dit doen we uiteraard met inachtneming van de richtlijnen van de Rijksoverheid/RIVM voor de bestrijding van het coronavirus. De bedoeling is dat we in januari met de metingen starten. Of dat bij iedereen lukt is nog niet zeker, maar we doen ons uiterste best.

We willen als stad klimaatneutraal zijn. Dat doen we door samen met bedrijven, organisaties en bewoners allerlei wegen te bewandelen onder de noemer #missionzeromaastricht. Samen maken kleine initiatieven en duurzame keuzes het grote verschil.

fijnstofsensor