16 november 2021 - Nieuws

Groene bak niet leeggemaakt?

Dan zit er waarschijnlijk plastic of restafval in!

We controleren strenger op afval dat niet in de groene container of emmer thuishoort. We maken de groene bak niet leeg als er afval in zit dat er niet in thuishoort.

Waarom strenger?

De groene container of emmer is alleen bedoeld voor Groente-, Fruit-, Tuinafval + Etensresten (GFT+E). Veel mensen scheiden hun GFT+E-afval goed. Toch zien we regelmatig dat er ook plastic zakken en ander restafval in de groene bak zit. De verwerkingsfabriek keurt steeds vaker hele vrachten GFT+E-afval af. Dit composteerbare afval verdwijnt dan in de verbrandingsoven waardoor de kosten verdrievoudigen en we het afval niet omzetten naar compost. 

GFT+E-afval moet los in de bak

Om de container of emmer schoon en fris te houden en vastvriezen te voorkomen, kunt u een laagje krantenpapier, bladeren of zaagsel op de bodem leggen. Of u koopt speciale composteerbare/biologisch afbreekbare zakken. Let er wel op dat de zak een OK compostlogo of een kiemplantlogo heeft (zie voorbeeld hieronder). Deze zakken zijn onder andere te koop bij winkels die ook de rood-witte restzakken verkopen.

Het gebruik van andere (plastic) zakken in de groene bak mag niet

Ook niet als de zak is gemaakt van gerecycled plastic. Zitten er bovendien losse plastic zakken en/of ander restafval in uw container of emmer? Ook dan neemt de ophaaldienst het afval niet mee.

Bak opnieuw aanbieden

Is uw groene container of emmer deze week niet leeggemaakt? Geen nood; haal het plastic en ander restafval eruit en bied de bak volgende week opnieuw aan.

Meer informatie over GFT+E vindt u op de webpagina GFT+E

Hier vindt u ook antwoorden op veelgestelde vragen. In de Milieu App vindt u een handige, uitgebreide afvalscheidingswijzer. Deze wel-/niet-lijst laat per afvalsoort zien waar het afval bij hoort.

logo's compost