22 juli 2020 - Nieuws

Hoe leefden uw voorouders rond 1750 in Maastricht?

De gemeente werkt aan een maquette van Maastricht van rond het jaar 1750. Dit wordt een interactieve 3D-presentatie waar u straks doorheen kunt wandelen. Bij het samenstellen van deze maquette hebben we uw hulp nodig.
Maquette Maastricht

Een nieuw beeld van Maastricht

In 1748 is Maastricht door de Fransen veroverd. Destijds hebben de Fransen de omgeving ingemeten en beschreven. Op basis van deze documentatie is in 1752 een maquette gemaakt van hout en papier. Deze zogenaamde Parijse maquette van Maastricht is in een museum in Lille (Frankrijk) te zien.

Momenteel werkt de gemeente Maastricht aan een gedetailleerde versie van deze maquette. Er is een 3D-scan gemaakt van de oude maquette, deze wordt nu gemodelleerd en aangevuld. En daar kunnen we uw hulp goed bij gebruiken.

Stap in de schoenen van een historicus

Help ons met het onderzoeken van dit sleutelonderdeel van de Maastrichtse geschiedenis. Op de website Zooniverse.org zijn alle 3.000 gebouwen van de maquette te zien. Over elk gebouw op de maquette worden een paar vragen gesteld. De verkregen informatie kan ervoor zorgen dat de gebouwen er realistischer gaan uitzien dan de versie die nu op de maquette is weergegeven.

We zoeken naar allerlei details van elk pand zoals de hoeveelheid deuren en ramen, de eventuele naam van het pand of de aangebrachte gevelsteen. Ook willen we graag weten wie er woonden in 1750 en welk beroep de bewoners uitoefenden.

We combineren de informatie van inwoner met literatuur en archiefmateriaal. Op die manier verzamelen we de verhalen van Maastricht. Het verhaal van elk gebouw, ook wellicht van het pand waar uw voorouders woonden. Woonden uw voorouders in 1750 niet in Maastricht? Dan kunt u toch meedoen. Wij wensen u een spannende historische zoektocht in onze 18e eeuwse stad. Succes!

Doe mee!

Helpt u ook mee de maquette beter en boeiender te maken? U kunt meedoen via de website www.zooniverse.org/projects/tijdlab/maastricht
In een instructievideo op de site wordt duidelijk uitgelegd wat we van u vragen.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een consortium bestaande uit de gemeente Maastricht, Centre Céramique, Dutch Rose Media en Tijdlab en wordt financieel ondersteund door Het stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie.