2 februari 2023 - Nieuws

Koker in PBD-bakken voorkomt vervuiling

Vanaf deze week plaatsen we kokers in alle 103 bakken voor plastic, blik en drinkpakken (PBD) op de 55 Maastrichtse milieuperrons. De kokers zorgen ervoor dat grote stukken vuil en grote vuilniszakken niet meer in de PBD-bakken passen.

Waarom plaatsen we kokers in de PBD-bakken?

In het afgelopen jaar is ons PBD-afval steeds vaker vervuild door onder andere bouwpuin, etensresten en volle grijze vuilniszakken. PBD-vrachten die vervuild zijn worden afgekeurd door de verwerker. Dat betekent dat we deze vrachten moeten laten verbranden als restafval. Dat is niet alleen slecht voor het milieu, maar kost ook honderdduizenden euro’s per jaar.

Sinds 1 december 2022 hebben we daarom als proef kokers in een aantal PBD-bakken geplaatst. De kokers zitten in de bakken waardoor grote stukken vuil en volle vuilniszakken niet meer passen. Wél gewoon PBD-afval, want de ronde opening aan de buitenkant blijft hetzelfde. Uit de pilot is gebleken dat het PBD-afval door de kokers minder vervuild is en vrachten vaker worden goedgekeurd.

Past het niet? Breng het naar 1 van de milieuparken.

PBD-container

Wat is PBD?

PBD staat voor Plastic, Blik en Drinkpakken. Van het ingezamelde afval kan de fabriek nieuwe dingen maken, zoals shampooflessen, broodtrommels en emmers. Door PBD goed te scheiden heeft u minder restafval. Dat is goed voor het milieu én uw portemonnee. Wilt u weten wat wel of niet bij PBD thuishoort? Neem dan een kijkje op Plastic, blik en drinkpakken | Gemeente Maastricht of download de Milieu App en check de afvalscheidingswijzer. 

 

PBD-container 2