27 augustus 2020 - Nieuws

Kom naar de Open Monumentendagen

Ook dit jaar bieden de Open Monumentendagen - op zaterdag 12 en zondag 13 september – een interessant en leuk programma met voor ieder wat wils. Kijk voor het hele aanbod op www.openmonumentendag.nl/maastricht.

Bezoekers kunnen 3 routes afleggen langs diverse open monumenten, open tuinen en een breed programma aan activiteiten. De app izi.travel wijst hen de weg én biedt onderweg de nodige informatie. De Sint-Janskerk is op beide dagen de centrale plek waar bezoekers informatie kunnen krijgen en waar tal van activiteiten plaatsvinden.

Healing Bells

Een carillon kan ziektes en onheil afweren, zo klinkt een oude volkswijsheid. Met die gedachte in het achterhoofd werd ‘Healing Bells’ gecomponeerd als remedie tegen corona. Speciaal voor de Open Monumentendagen bijt stadsbeiaardier Frank Steijns op beide dagen het spits af met het ten gehore brengen van deze compositie. Vervolgens kunnen bezoekers zelf een keuze maken uit een zeer divers programma.

De Sint-Janskerk is de rest van beide middagen de centrale plek waar bezoekers informatie kunnen krijgen, en waar diverse activiteiten plaatsvinden.

De pest in Maastricht

De route ‘De pest in Maastricht’ vertelt het verhaal van de Maastrichtse gezondheidszorg van de Romeinen tot nu. Er zijn lezingen over die geschiedenis door historici Eddy Houwaart en Lucie Bastiaens, en rondleidingen langs voormalige ziekenhuizen in de binnenstad door Jac van den Boogaard en Peter Scheele.

Maastricht wordt wijzer

De route ‘Maastricht wordt wijzer’ vertelt het verhaal van het Maastrichtse onderwijs vanaf de middeleeuwen tot nu. Ook hier zijn lezingen en rondleidingen door historici Jac van den Boogaard, Servé Minis en Joes Minis. Daarnaast is er in de Sint-Jan een kleine expositie te bezoeken over de Maastrichtse onderwijscongregaties.

La route de l’air pur

Voor wie de binnenstad in het weekeinde liever mijdt is er ‘La route de l’air pur’, die langs diverse monumenten en locaties aan de oostzijde van de Maas voert. Fiets van Buitenplaats Vaeshartelt via de Groene Loper naar de voormalige Theresiaschool, waar de gebruikers van het GroeneLoperLab zich uitgebreid presenteren. En dan verder naar de open tuin De Heerenhof.

Voor de jeugd

Ook voor de jonge bezoekers zijn er aantal leuke dingen te doen: in de Sint-Jan kunnen ze deelnemen aan de workshop ‘Teken de toekomst door de gezusters Bibber’. In Bureau Europa kunnen ze spelenderwijs van alles leren over architectuur door de ‘Archibox’. En in Fort Sint Pieter zijn er voor één keer speciale rondleidingen vóór en dóór kinderen van 7 tot 12 jaar. Hier nemen de (klein)kinderen van de gidsen voor één keer de plek in van hun (groot)ouders.

Open Monumentendagen en corona

Bezoekers van de Open Monumentendagen dienen zich bij alle activiteiten te houden aan de COVID-19-maatregelen. Reserveren is bij een deel van de activiteiten verplicht en wordt bij andere aangeraden. Alle informatie is te vinden op: www.openmonumentendag.nl/maastricht.

 

banner Open Monumentendagen 2020