7 september 2023 - Nieuws

Kunstwerk vraagt aandacht voor depressie en zelfmoord(gedachtes) onder jongeren

Wie de afgelopen dagen in de Stationsstraat is geweest, kan het niet ontgaan zijn: tot en met 18 september staat er een groot kunstwerk met de titel ‘Stille Strijd’. Het kunstwerk van kunstenares Saskia Stolz beeldt een jongere uit die in elkaar zit gedoken. Het kunstwerk vraagt aandacht voor depressie en zelfdoding(gedachtes) of suïcide onder jongeren. In die groep is zelfdoding doodsoorzaak nummer 1.

foto van kunstwerk van jongeren die gebogen zit om stil te staan bij thema zelfdoding met allemaal zonnebloemen erbij

Het kunstwerk toert door Nederland en doet momenteel Maastricht aan. Van 4 tot en met 10 september is het ook Wereld Suïcide Preventie Week. Deze week wordt stilgestaan bij de mensen die zijn overleden door zelfdoding, bij mensen die een poging hebben overleefd en bij iedereen die door zelfdoding is geraakt. Mensen kunnen zonnebloemen leggen bij het kunstwerk al dan niet voorzien van een persoonlijke boodschap. Inmiddels liggen in de Stationsstraat al veel zonnebloemen. Dat laat zien dat het thema ook veel inwoners in onze stad raakt. Wilt u ook een zonnebloem neerleggen, kijk dan op www.stillestrijd.com/zonnebloem.

Zondag vindt er om 15.00 uur een vrij toegankelijk programma plaats bij het kunstwerk met sprekers en muziek. Wethouder Anita Bastiaans is namens gemeente Maastricht aanwezig en spreekt de aanwezigen kort toe.

We steunen deze expositie en we willen graag het taboe doorbreken voor inwoners die worstelen met depressieve en gedachten over zelfdoding. Zo heeft Maastricht ook 20 bankjes in de stad voorzien van plaquettes van 113 zelfmoordpreventie. Praten over deze gedachtes kan helpen. Wie hiermee worstelt of iemand kent die het moeilijk heeft, kan terecht bij de hulpverleners van www.113.nl.