25 april 2022 - Nieuws

Lijmbanden bestrijden de paardenkastanjemineermot

Een lange naam voor een piepkleine mot: de paardenkastanjemineermot. De rupsen zijn een halve centimeter groot en leven van het bladmoes dat in de bladeren van de paardenkastanje zit. Zonder bestrijding van de mot verzwakt een boom uiteindelijk. En dan krijgen ook andere ziektes vrij spel, zoals de kastanjebloedingsziekte. Daarom gaan we als gemeente de strijd ook aan met deze mot. In dit artikel lees je hoe we dat doen.

Al etend graven de motten gangen in het blad van de paardenkastanje, waardoor het blad bruin verkleurt. Een zwaar aangetaste paardenkastanje wordt kaal en maakt geen nieuwe knoppen aan. Bovendien gaat er ook geen reservevoedsel meer naar de boomwortels toe.

Bestrijding met lijmbanden

Bestrijden doen we alleen met natuurlijke middelen, dat is beter voor het milieu. Daarvoor gebruiken we verschillende methodes. We beginnen met lijmbanden. Het vrouwtje kan iet vliegen. Zodra een rups verpopt en als vrouwtje tevoorschijn komt, klimt ze via de stam naar boven toe. Daar blijft ze in de lijmband vastzitten en gaat ze snel dood. Op die manier krijgen maar weinig vrouwtjes de kans om eitjes te leggen. De lijmband is vooral handig voor de 1e generatie motten. Maar in 1 zomer komen wel 2 of soms zelfs 3 generaties rupsen uit de eitjes. Voor die nieuwe generaties werkt de lijmband onvoldoende en is een ander middel nodig.

Bestrijding met een gezonde cocktail

Een gezonde boom is minder vatbaar voor ongedierte. Daarom bespuiten we monumentale kastanjebomen met een cocktail waar voeding in zit. Die versterkt niet alleen het afweersysteem van de boom, maar bevat ook stoffen die de mineermot niet lust. Zoals knoflook. Dat trekt de bladeren in waardoor de mot minder te eten vindt. En minder eten betekent ook minder nieuwe motten. Zo beperken we de hoeveelheid motten op een manier waar de boom gezonder van wordt.

boom met plastic band met lijm eromheen in een straat - foto Jean-Pierre Duijssens