2 november 2023 - Nieuws

Maastricht zet zich actief in voor hiv-preventie

Ieder jaar testen er nieuwe mensen in onze provincie positief op hiv. Meer dan 90 procent daarvan krijgt de juiste zorg waardoor hun gezondheid verbetert en ze het virus niet overdragen. In 2030 willen we het aantal besmettingen naar nul hebben terug gebracht. Daarom is Maastricht aangesloten bij het netwerk Fast Track Cities. Lees in de raadsinformatiebrief wat dit netwerk doet.

Fast-Track Cities

Op 1 november 2023 ondertekende Maastricht de declaratie van Parijs en de stad sluit zich daarmee aan bij ‘Fast-Track Cities’. Maastricht doet dit vanuit ‘Limburg4Zero’, een innovatieve samenwerking tussen beleid, praktijk en onderzoek in heel Limburg, met als doel het stoppen van hiv en aids en het bevorderen van de seksuele gezondheid van alle Limburgers. Deze mijlpaal werd gevierd samen met Maastricht UMC+ en GGD Zuid Limburg, initiatiefnemer van Limburg4Zero.

Een wereldwijd netwerk

‘Fast-Track Cities’ is een netwerk van meer dan 500 steden wereldwijd die zich inzetten voor hiv-preventie en kennis delen. Lees in de raadsinformatiebrief wat dit netwerk doet. In Nederland betreft dit Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, en nu dus ook Maastricht als ambassadeur voor Limburg! Het Limburg4Zero team is trots en blij dat Maastricht zich voor dit belangrijk doel uitspreekt vertelt Nicole Dukers-Muijrers, projectleider van Limburg4Zero. Politieke wil is cruciaal en samenwerking is nodig voor een doelgericht beleid om heel Limburg en heel Nederland naar nul nieuwe hiv-infecties te kunnen brengen tegen 2030.

Een haalbaar doel

Dit doel is ook haalbaar. In Limburg is momenteel 94 procent van de mensen met hiv getest en van hen wordt 94 procent behandeld waarvan 96 procent het virus zo heeft onderdrukt dat ze het ook niet meer kan overdragen. Limburg is daarmee goed op weg om de internationale UNAIDS doelen voor 2030 te halen. Maar we zijn er nog niet want er komen in Limburg elk jaar nog nieuwe hiv-infecties bij en de helft daarvan wordt pas laat gediagnosticeerd. Hiv kan goed behandeld worden en het virus kan dan niet meer worden overgedragen. Dat heet ook wel n=n, niet meetbaar=niet overdraagbaar. Zo snel mogelijk beginnen met behandeling, na infectie -- dus na een test, geeft het allerbeste resultaat voor de eigen gezondheid en die van anderen.

Preventie

We kunnen hiv stoppen dankzij de inspanningen binnen Limburg4Zero, met het inzetten en combineren van effectieve laagdrempelige en toegankelijke hiv preventie strategieën, waaronder hiv en soa testen, PrEP (de hiv-preventiepil), behandeling en advies-op-maat door gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen en door voorlichting om bestaande vooroordelen te verminderen en seksuele gezondheid te bevorderen. Op dit moment zetten we in op een nieuw preventief aanbod om de drempels tot zorg verder te verlagen, met innovatieve seksuele gezondheidszorg op afstand.

Thuistestaanbod

Deze zorg op afstand is aanvullend op de preventieve zorg op locatie en een persoon kan zelf kiezen welk aanbod het beste past. De evaluatie van de implementatie laat zien dat het thuisaanbod succesvol blijkt, en mensen bereikt die niet eerder met hiv-preventie in contact waren. Momenteel is het thuistestaanbod geschikt voor mannen die seks hebben met mannen. In de toekomst zullen we ook andere groepen betrekken.

Limburg4Zero is een samenwerkingsverband tussen beleid, praktijk en onderzoek, met gemeenten (gemeente Maastricht als ambassadeur), GGD Zuid Limburg (als initiatiefnemer en kartrekker), GGD Noord-Limburg, huisartsen, Maastricht UMC+ Next Step, Universiteit Maastricht, maatschappelijke organisaties, COC, Soaaids Nederland/AidsFonds en de Academische Werkplaats Publieke Gezondheid Limburg.

Foto van Nicole Dukers-Muijrers, Anita Bastiaans, Inge van Loo, Rocxanne Theuerzeit
Van links naar rechts: Nicole Dukers-Muijrers, Anita Bastiaans, Inge van Loo, Rocxanne Theuerzeit