9 maart 2020 - Nieuws

Maastrichtse matrassen gaan de wereld over

Nu de Noorderbrug is verlegd, bevindt het bedrijf Radium Foam - dat voor zijn producten de naam Vita Talalay voert – zich plotseling op een prima zichtlocatie. Leuk voor de naamsbekendheid, maar voor de verkoop maakt het geen verschil. De natuurlatex matrassen, toppers en kussens vinden namelijk hun weg naar beddenproducenten uit het topsegment, overal ter wereld.
Afbeelding Peter Pleunis

Google ‘Radium Foam Maastricht’ en je komt terecht bij vitatalalay.com. Een bewuste keus, zegt algemeen directeur Peter Pleunis. “Al meer dan 50 jaar produceren we Talalay latex. In de loop der tijd zijn we het natuurlijke karakter van ons product - dat tot stand komt zonder chemische reactie - steeds meer gaan benadrukken. Radium Foam heeft daar niet de juiste associatie bij. Daarom hebben we gekozen voor Vita Talalay, wat inmiddels een beschermde merknaam is.” 

Topsegment

Dat de luxe slaapproducten, die terechtkomen bij onder meer Auping, Swiss Sense en de betere beddenspeciaalzaken in Europa, Amerika. Australië en Azië, gewoon in Maastricht worden gemaakt, is voor velen in de regio een goed bewaard geheim. “Dat komt vooral omdat onze directe klanten niet in de buurt van Maastricht zitten”, weet Peter. “Wij creëren onze eigen afzetmarkt: per land selecteren we de spelers in het topsegment, die de juiste uitstraling hebben om ons product te vertegenwoordigen.”

Maastricht-promotie

Voor zijn wereldwijde afnemers organiseert Radium Foam eens per twee jaar een klantendag in Maastricht. “Op het programma staat altijd ook een rondleiding door de stad, meestal per boot. En we verwennen onze gasten door ze onder te brengen in het Kruisherenhotel. Zo doen we meteen aan een stukje Maastricht-promotie. Dat werkt: iedereen is altijd erg onder de indruk, er wordt veel over nagepraat. Er zijn zelfs Chinezen die nu de Vogelstruys kennen.”

Kruisherenhotel

Dankzij tussenkomst van Team Ondernemen Maastricht heeft Camille Oostwegel, die onlangs Oostwegel Collection overnam van zijn vader, enkele maanden geleden een bezoek gebracht aan Radium Foam. Zo kon hij met eigen ogen zien waar de matrassen worden geproduceerd, waarmee alle bedden in het Kruisherenhotel zijn uitgerust. Peter: “Kijk, voor onze omzet is het Kruisherenhotel niet belangrijk. Wel voor ons imago. En dat is wederzijds. Beide bedienen we de bovenkant van de markt.  Daarom vormen we een goede match: we kunnen elkaars goede naam en luxe uitstraling benutten.”

Dat beaamt Floris Kemper, directeur/gastheer van het Kruisherenhotel Maastricht. “De keuze voor Vita Talalay was voor ons (beide) eigenlijk heel logisch; twee bedrijven uit Maastricht die elkaar vinden in kwaliteit en duurzaamheid. Eerst de Vita Talalay topmatrassen en nu ook het pillow menu zijn een perfecte aanvulling op de bedden en matrassen van Auping. Hiermee kunnen wij nog beter inspelen op de individuele wensen van onze gasten.”

Samenwerking

Vivianne Heijnen, wethouder economie, is blij met de samenwerking tussen beide bedrijven. Ze bracht onlangs een bezoek aan Radium Foam: "Radium Foam levert matrassen van de hoogste kwaliteit. En die passen bij de bijzondere hotels en uitmuntende gastvrijheid van de familie Oostwegel. Het is natuurlijk fantastisch als ondernemers uit Maastricht en de regio elkaar op deze wijze kunnen versterken. Nog te vaak zie ik dat Maastrichtse bedrijven niet precies van elkaar weten wat voor moois ze maken en hoe ze elkaar kunnen helpen. Als gemeente proberen we daarom lokaal ondernemerschap zoveel mogelijk zichtbaar te maken en te verbinden."