25 september 2020 - Nieuws

Meer dan 2000 kinderen in Limburg werken aan de 17 Werelddoelen van de Verenigde Naties

Op vrijdag 25 september is op basisscholen in verschillende gemeenten in Zuid-Limburg aandacht voor het feit dat de 17 Werelddoelen van de VN (SDG’s) hun vijfde verjaardag vieren.  In Maastricht, Valkenburg Urmond, Elsloo en Sittard krijgen kinderen van groep 7 en 8 een les over deze Werelddoelen. Meer dan 2000 kinderen zijn die dag, samen met hun leerkracht, actief bezig om de Werelddoelen op hun manier een stapje dichter bij te brengen. Bijvoorbeeld door de vraag te stellen, hoe kan ik zelf ervoor zorgen dat ik minder afval produceer?
werelddoelen

Foto-expo De Werelddoelen in Beeld

In Maastricht gaan 10 groepen van het basisonderwijs aan de slag met het maken van verhalende foto’s over de Werelddoelen. Het thema dat de kinderen belichten is 'Solidariteit'.  CNME (Centrum voor Natuur en Milieu Educatie) en Maastricht Photo Festival organiseren samen dit educatief fotoproject voor kinderen met als titel ‘De Werelddoelen in beeld’. Aanleiding is het Act For Global Goals Festival dat van 25 tot 30 september plaatsvindt in Maastricht.

In 2020 bestaan de Werelddoelen van de VN 5 jaar. 17 doelen die ervoor moeten zorgen dat de wereld in 2030 voor iedereen een eerlijke, gezonde en veilige plek is om te leven. Iedere basisschool selecteert haar 5 beste foto’s, die voor het publiek te zien zijn vanaf 25 september  bij de nieuwe Tapijn locatie van UM, Maastricht.

In de weken voorafgaande aan 25 september, verzorgde Maastricht Photo Festival samen met CNME, lessen aan tien groepen 8 van het basisonderwijs, waarin de leerlingen hun kennis van de Werelddoelen konden vertalen in beeld. Naast het nadenken over hun handelen en het maken van keuzes die bijdragen aan het behalen van minstens een van de werelddoelen, maakten ze kennis met fotografie en leren ze door de camera op verschillende manieren naar de wereld te kijken.