21 december 2020 - Nieuws

Mondkapjes van MedProtex: een zwaar traject met tranen van geluk op het eind

Toen in Nederland begin maart langzaam doorsijpelde dat corona ook wel eens in ons land een probleem kon worden, dachten Cyrille Depondt en Nikolaj Boogaard al na over het maken van mondkapjes. De afgelopen maanden waren niet gemakkelijk, maar deze volhouders zijn trots op wat ze – samen met het team - hebben bereikt.

Klein begonnen

“Ik weet nog dat Nikolaj mij vroeg of ik met hem wilde samenwerken om mondkapjes te produceren”, vertelt Cyrille. “Hij is directielid van Boogard Textiles in Wittem en werkt daarom veel samen met bedrijven in Noord-Italië.” Daar was de coronacrisis al volop voelbaar en het familiebedrijf van Nikolaj merkte de gevolgen. Het maken van mondkapjes zou zijn onderneming kunnen redden. “Daarom ben ik er blind ingevlogen en heb hem gevraagd wat hij nodig had. Ik ben zelf niet handig, maar heb wel een groot netwerk en kan mensen met elkaar verbinden.” Cyrille geeft aan dat hun initiatief niet vanuit een we-gaan-de-wereld-redden-gedachte komt. “Nee, eigenlijk is het dus heel klein begonnen.”

Gemopper

Het eindresultaat is echter enorm. De fabriek van MedProtex draait inmiddels op volle toeren en er worden 140 mondkapjes per minuut gemaakt. Binnenkort komen er nog twee machines bij, waardoor het productievolume wordt verdubbeld en er uiteindelijk bijna een kwart miljoen kapjes per dag gemaakt zullen gaan worden. Zo soepel als het nu gaat, zo hobbelig was de weg ernaartoe. “We werkten in de begindagen al samen met verschillende partners, zoals de Universiteit Maastricht. Zij hebben ons destijds geholpen met de PR. In een artikel stond dat we in gesprek waren met de overheid. Dat was deels ook zo.” Cyrille kreeg echter telefoon van het ministerie van Economische Zaken. “Die waren in eerste instantie niet zo blij met het artikel, maar na vijf minuten gemopper vroegen ze wie wij eigenlijk waren.” Cyrille vertelde over hun plannen en het gesprek met Den Haag kwam op gang. Uiteindelijk wordt Medprotex een van de drie contractpartners voor gecertificeerde chirurgische mondmaskers.

‘Ik ga iets vragen wat niet kan’

Een van onze grondstoffenleveranciers nam het niet zo nauw met de gemaakte afspraken en gooide afgelopen zomer roet in het eten. Het gevolg was dat ze niet zo snel konden leveren als gepland. “Naar het team toe blijf je positief en vertel je dat je erin gelooft dat het goed komt, maar de moed zakte wel even in mijn schoenen. Ik raak echter niet zo snel in paniek en focus me liever op de oplossing.” Die wordt gevonden en het produceren van kwalitatief hoogwaardige mondmaskers in de fabriek kan beginnen. Team Ondernemen Maastricht heeft hierbij een belangrijke rol gespeeld, aldus Cyrille. “We gingen het groot aanpakken, dus ik heb Team Ondernemen gebeld en aangegeven dat ik iets ging vragen dat niet kon.” Maar het kon wel. Cyrille kreeg hulp bij het aanvragen van de juiste vergunningen, zijn vragen werden beantwoord en ook bij de PR kreeg hij ondersteuning. “Vooral die formele kant, daarin zijn zij erg goed. We hebben binnen anderhalve maand een enorme hal gebouwd en ingericht. Vooral dankzij het team - dat geen 9-tot-5-mentaliteit had - is dit zo snel gelukt.” Binnen een zo kort mogelijke periode waren alle formaliteiten netjes afgerond.

Energie

“Je weet vooraf dat zo’n traject zwaar gaat zijn. Ik heb dat vaak genoeg gezien bij start-ups: het kost twee keer meer tijd, geld en moeite dan je vooraf denkt. En dat was bij ons ook zo, maar je weet waar je het voor doet. Uiteindelijk red je met zo’n mondkapje levens. Bij tegenslagen put ik altijd enorm veel energie uit het team. Dat vangt je op. En zonder de ondersteuning van mijn netwerk, maar ook mijn familie had ik het niet gekund.” Als de eerste twee leveringen klaar zijn, is er tijd voor tranen, cake en koffie. “Dat was wel een bijzonder moment. Ik hoop dat medewerkers trots zijn dat ze de badge van Medprotex dragen en dat ze straks – als alles voorbij is – ook trots zijn dat ze mee hebben meegewerkt aan het blussen van deze brand.”

Medprotex2