27 oktober 2021 - Nieuws

Nacht van de Nacht: lichten uit, sterren aan

Luchtvervuiling door verkeer en fabrieken kennen we allemaal, maar wist je dat licht ook kan vervuilen? Misschien is het je opgevallen dat in Maastricht haast geen sterren te zien zijn, maar als je op de camping in Italië omhoogkijkt, zit de lucht er vol mee. Dat komt door lichtvervuiling.

Waarom doen we het licht uit?

Lichtvervuiling ontstaat door bijvoorbeeld straatverlichting, reclameverlichting, sierverlichting en kantoorverlichting. Vanuit de ruimte is dit goed te zien. Nederland is een grote lichtgevende vlek op de aardbol. Zou al het licht uit gaan, dan zijn ook in Maastricht ongeveer 2500 sterren te zien.

Moeten we daarom voortaan in het donker leven?

Nee. Boosdoeners zijn vooral lampen die onnodig of te lang aan blijven staan. Weggegooide energie dus. Daarom vragen organisaties, bedrijven en burgers jaarlijks aandacht voor lichtvervuiling tijdens de Nacht voor de Nacht. Dit jaar blijft het in het weekend van 29 oktober donker. Ook Maastricht doet deels het licht uit. Uitschakelen vindt plaats op vrijdag 29 oktober. Op 1 november worden de lampen weer aangezet Dit gebeurt onder andere bij de Sint Matthiaskerk, Onze Lieve Vrouwenkerk, Onze lieve Vrouwewal, Helpoort, De Vijf Koppen, Rondeel Haet ende Nijt, Pater Vincktoren, Sint Janskerk, Sint Servaaskerk, Hoofdwacht, Museum aan het Vrijthof, Theater aan het Vrijthof, Sint Lambertuskerk, Hubertuskerk en het Stadhuis.

Mee doen?

De gemeente werkt graag samen met organisaties die hun lichten uitdoen of een evenement organiseren tijdens de Nacht van de Nacht.  Zij kunnen voor meer informatie terecht op de website www.nachtvandenacht.nl Als iedereen meedoet, hoeven we niet naar Italië om sterren te tellen. Doe jij ook het licht uit?

Mogelijke sterrennacht in Maastricht © Aditya Patawari (aangepast) https://flic.kr/p/ATaHG7 

Mogelijke sterrennacht in Maastricht © Aditya Patawari (aangepast)