21 oktober 2021 - Nieuws

Nieuwe kinderburgemeester en kinderraad benoemd

Nora Hunter is komend jaar de Maastrichtse kinderburgemeester. Dat maakte locoburgemeester Vivianne Heijnen 20 oktober bekend in het Stadhuis. Ook werd de kinderraad benoemd.

De kinderraad bestaat uit 12 leerlingen van 7 verschillende basisscholen uit Maastricht. De raad vergadert maandelijks en geeft gevraagd en ongevraagd advies aan het college en de gemeenteraad over thema’s die alle Maastrichtse kinderen aangaan.

Kinderburgemeester

Maximaal 2 kinderen van elke school konden zich kandidaat stellen voor de kinderraad. 4 van deze kinderen solliciteerden vervolgens met een brief en een filmpje naar het ambt van kinderburgemeester. De selectiecommissie heeft aan de hand daarvan besloten dat Nora Hunter (10 jaar, basisschool Aloysius) de nieuwe kinderburgemeester van Maastricht wordt voor het schooljaar 21/22. De selectiecommissie bestaat uit (burger-)raadsleden Mat Brüll, Claudia Demas, Manon Fokke, Imgriet Habets en Siem Verkoijen.

Kinderraad

12 leerlingen van de groepen 7 van de basisscholen Scharn, Aloysius, De Regenboog, Manjefiek, El Habib, Jhon F. Kennedy en Suringar vormen dit schooljaar de Maastrichtse kinderraad:

• Scharn: Diederik den Hartog & Yinthe Schrijnemaekers
  • Aloysius: Nora Hunter & Stan van Beek
  • De Regenboog: Sienna Debey  & Elena de Melis
  • Manjefiek: Sterre van den Boorn
  • El Habib: Amira Abdellaou & Maimouna Barry
  • J. F. Kennedy: Charlie Grislo & Lieke Memel
  • Suringar: Kiki Hensgens
groepsfoto kinderraad 2021 2022

Vergaderingen en activiteiten

De kinderraad vergadert 1 keer per maand. Tijdens deze vergaderingen behandelt de kinderraad steeds een inhoudelijk thema. Hierover brengen de leerlingen samen - in elk geval - 3 keer een advies uit. Daarnaast zal het college van burgemeester en wethouders de kinderraad om advies vragen over relevante thema’s. De eerstvolgende vergadering in december staat in het teken van de Maastrichtse burgerbegroting.

Ambtsketen

Een burgemeester hoort een ambtsketen te dragen, een kinderburgemeester dus ook. De ambtsketen voor de kinderburgemeester is ontworpen en gemaakt door Juliette Wijnen, derdejaars body designstudent aan het Maastricht Institute of Arts. Elke kinderraad ontwerpt zelf een unieke hanger voor aan de keten. Vanaf vandaag mag kinderburgemeester Nora Hunter deze bijzondere ambtsketen een schooljaar lang dragen.

Meer info vind je ook op Thuis in Maastricht.

Foto's: Jonathan Vos

foto kinderburgemeester Nora Hunter 2021 2022