11 april 2024 - Nieuws

Onderzoek naar vleermuizen en huismussen

Ziet u een fietser of voetganger speurend rondkijken in uw straat? Als deze een oranje of geel hesje draagt, is het waarschijnlijk een onderzoeker. De komende maanden speuren onderzoekers in Maastricht naar huismussen en vleermuizen. Ze bekijken waar deze dieren zich verstoppen, rondvliegen en nesten maken. Met deze informatie kunnen we huismussen en vleermuizen beter beschermen.

Beschermde dieren

Huismussen en vleermuizen zijn beschermd. We hebben ze nodig om de natuur in balans te houden. Bijvoorbeeld om geen insectenplaag te krijgen. 1 vleermuis eet zo’n 1.000 insecten per nacht, waaronder veel muggen.

We laten deze dieren onderzoeken om een soortenmanagementplan (SMP) op te stellen. Daarin staat hoe we om moeten gaan met beschermde dieren in gebouwen wanneer we bijvoorbeeld gaan isoleren, verbouwen of slopen.

De onderzoekers

Onderzoekers van verschillende bureaus voeren het werk uit. Dit doen ze lopend of op de fiets. Ze zijn te herkennen aan oranje of gele hesjes. Ze dragen allemaal een opdrachtbrief van de gemeente Maastricht bij zich. Daar kunt u bij twijfel om vragen. 

De onderzoekers gebruiken bat detector: een apparaat om het geluid van de vleermuis mee op te vangen. Op basis van het geluid dat het dier maakt, kan de ecoloog achterhalen welke soort het is. Het apparaat helpt ook bij het volgen van vleermuizen in de schemering.

Planning

Het onderzoek duurt een paar maanden. Vooral voor de vleermuizen zullen de onderzoekers in de ochtend- en avondschemer actief zijn, voor nu alleen aan de westkant van Maastricht. Het onderzoek naar huismussen is ook in de rest van Maastricht. 

Man met oranje hesje op een fiets kijkt door een verrekijker
Een onderzoeker speurt naar huismussen en vleermuizen