25 november 2020 - Nieuws

Ook Maastricht zegt ‘Statiegeld op blikjes, Yes We Can!’

Gemeente Maastricht vindt dat er – net als statiegeld op plastic flesjes - ook statiegeld op drankblikjes moet komen. We moedigen daarom de Nederlandse regering aan om dit in de wetgeving te zetten. Met de nieuwe campagne van de Statiegeldalliantie ‘Statiegeld op blikjes? Yes We Can!’ vragen we hier samen met 140 gemeenten, bedrijven en organisaties aandacht voor.

De Nederlandse regering wil pas in de volgende regeerperiode, in het najaar 2021, besluiten over statiegeld op drankblikjes. Statiegeld op plastic flesjes komt er wel. Dit gaat in per 1 juli 2021. De gemeente Maastricht en de andere partners van de Statiegeldalliantie vinden dat de regering eerder een besluit moet nemen. Tellingen door Rijkswaterstaat tonen immers aan dat het aantal blikjes in de natuur niet daalt, maar juist sterk stijgt. Ook in Maastricht zien we het aantal blikjes in de bermen, de goot en de natuur toenemen. En die blikjes zorgen voor veel milieuvervuiling, zieke dieren, verlies van waardevolle grondstoffen, ergernis en hoge opruimkosten.

Statiegeld is een bewezen oplossing om dit probleem tegen te gaan. De politieke wil voor statiegeld op blikjes is er ook. De wetgeving ligt klaar. Daarnaast willen steeds meer bedrijven snel duidelijkheid voor de nodige investeringen. Statiegeld op blikjes is onvermijdelijk. Er is gewoon geen reden om nog langer te wachten. Door deelname aan de campagne wil Maastricht meehelpen om politici dat laatste motiverende zetje te geven zodat statiegeld op blik er echt komt. En zorgen we samen voor een mooiere leefomgeving. Statiegeld op blikjes? Yes We Can!

Poster statiegeld op blikjes