19 juni 2024 - Nieuws

Pmd-afval vanaf 2025 huis aan huis opgehaald

Per januari 2025 gaat gemeente Maastricht het pmd-afval (plastic, metaal en drankkartons) elke 2 weken aan huis ophalen in een groot deel van de stad. Als iedereen hieraan heeft kunnen wennen, halen we de ondergrondse pmd-containers op de milieuperrons in deze wijken weg. We vervangen die containers door ondergrondse luiercontainers en/of papier- en glascontainers. 

Wens inwoners

Vorig jaar heeft de gemeente met informatieavonden en enquêtes de mening van inwoners gevraagd voor het nieuwe afvalinzamelsysteem dat eind 2024 wordt vastgesteld en dat we daarna in gedeeltes invoeren. De gemeenteraad heeft daarnaast gevraagd om direct te beginnen met snel in te voeren maatregelen. Met het huis aan huis inzamelen van pmd wil de gemeente tegemoetkomen aan de wensen van de inwoners die meer service aan huis willen. 

Doelstellingen

Restafval neemt af. Dat blijkt uit de al opgedane ervaringen in andere gemeenten en de proef in Itteren en Borgharen waar we het pmd al aan huis ophalen. Er gaat dus minder afval in de verbrandingsoven. Dat is beter voor het milieu. Ook blijkt dat het pmd-afval schoner is waardoor het maximaal gerecycled kan worden. Daarnaast blijven door het huis aan huis ophalen de milieuperrons schoner.

Uitzondering Maastricht Centrum

In het centrum van Maastricht (het gebied te midden van de singels, Noorderbrug, Kennedybrug en Groene Loper) kan het pmd voorlopig niet opgehaald worden. Het pmd-afval blijven we hier inzamelen via de pmd-containers op de 12 milieuperrons in het centrum. 

In het centrum is veel woningsplitsing/verkamering en hebben bewoners in het algemeen weinig opslagruimte. Daarnaast zijn er veel winkels en horeca waardoor inzameling nog niet mogelijk is.

Ophalen via pmd-zakken

We halen het pmd-afval op in doorzichtige zakken. We verwachten dat u die zakken vanaf november gratis kunt afhalen op verschillende afhaalpunten. U hoort van ons op tijd waar en wanneer u de zakken kunt ophalen.