7 oktober 2021 - Nieuws

Polsbandjes voor avondbezoek aan horeca Maastricht

Een bezoek aan de Maastrichtse horeca is vanaf 7 oktober 2021 mogelijk met een polsbandje.

Gemeente Maastricht en horecaondernemers hebben gezamenlijk gewerkt aan een systeem dat vriendelijker is voor publiek en horecazaken, maar dat wel nog steeds voldoet aan de geldende coronamaatregelen.

3 afhaallocaties polsbandjes

Horecabezoekers die een polsbandje willen, moeten hun coronatoegangsbewijs (CTB) en een identiteitsbewijs laten zien. Dat kan op op donderdag, vrijdag en zaterdag op 3 plekken in de stad:

• Sporenstraat 12, open op donderdag van 16.00 tot 23.00 uur, op vrijdag van 11 tot 23 uur en op zaterdag van 13.00 tot 23.00 uur
  • Stadhuis, Markt 78, open van 16.00 tot 23.00 uur
  • Stationsstraat 5, open op van 16.00 tot 23.00 uur.

Na de controle daar krijgen de bezoekers een bandje dat voor 1 avond geldig is. Elke avond wordt gewerkt met een andere kleur bandje, om zo aan de eisen van het kabinet te voldoen.

Geldigheid bandje

De bandjes zijn bruikbaar op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond van 16.00 uur tot sluitingstijd. De 3 plekken zijn open van 16.00 uur tot 23.00 uur. Overigens blijft het ook gewoon mogelijk om het coronatoegangsbewijs in combinatie met het ID-bewijs te laten scannen voor een bezoek aan een horecagelegenheid.

Controle

Het controlesysteem is opgezet door de Maastrichtse horeca. De kasteleins zorgen ook voor beveiligers die het CTB controleren en de bandjes verstrekken. De kosten daarvan worden gedragen door de rijksoverheid die aangekondigd heeft geld vrij te maken om de handhaving op het CTB te vergemakkelijken.

Reacties

Burgemeester Annemarie Penn-te Strake. “Het bestrijden van de coronacrisis blijft voorop staan, maar we hebben ook gezien dat het scannen van de qr-codes vooral in de horeca voor drukte aan de deur zorgt en bewerkelijk is voor de kasteleins, vooral tijdens stapavonden. Daarom hebben we meegekeken naar een oplossing. Met polsbandjes is in andere steden al ervaring opgedaan. De Maastrichtse horeca heeft tijdens de hele crisis flexibiliteit getoond en meegewerkt waar dat gevraagd werd. Ook dit hebben we weer op een goede manier samen opgepakt.”

Henri Hochstenbag, eigenaar van café In den Ouden Vogelstruys en brasserie de Vogelstruys, was 1 van de ondernemers die zich hard maakte voor het polsbandjessysteem. “Het was voor vooral de avondhoreca een flinke opgave om goed te controleren. Je wilt ook niet constant voor politieagent spelen als ondernemer. Aan de andere kant snappen we goed dat er gecontroleerd moet worden. Met polsbandjes maken we het voor iedereen gemakkelijker. We zijn blij dat we zo snel tot deze oplossing zijn gekomen.”

John Paulus, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland Maastricht-Heuvelland, sluit zich daarbij aan. “Als ondernemer wil je gastvrij zijn. We kunnen weer helemaal gastvrij zijn als straks alle maatregelen van tafel zijn, maar daarvoor moeten we samen nog even de maatregelen respecteren. Dat hebben we tijdens de hele coronaperiode in goede samenwerking met de gemeente gedaan en dat heeft ook nu weer tot resultaat geleid.”