15 oktober 2020 - Nieuws

Proef bij milieupark Het Rondeel om afgedankte spullen een tweede leven te geven

Er zitten vaak nog bruikbare spullen in het afval dat op de milieuparken wordt aangeboden. Dat vinden we jammer. Want (ongescheiden) restafval wordt verbrand. Zo gaan waardevolle grondstoffen verloren. Vaak zijn de spullen nog goed genoeg voor hergebruik. Meubels, speelgoed, elektrische apparatuur; we geven ze graag een tweede leven. Daarom zijn de gemeenten Maastricht, Meerssen en Valkenburg aan de Geul samen met Kringloop Zuid een proef gestart bij milieupark Het Rondeel in Maastricht.

Samen sorteren van spullen voor hergebruik

Elke woensdag- en donderdagmiddag zijn 2 extra medewerkers aanwezig bij het milieupark. Met toestemming en medewerking van de brengers van het afval bekijken ze welke spullen naar de kringloopwinkel kunnen en welke spullen geschikt zijn voor upcycling. Upcycling betekent dat we het product repareren of aanpassen zodat het een (nog beter) tweede leven krijgt. De proef loopt tot halverwege januari 2021.

Project voor verwerken en hergebruik afval

De proef is onderdeel van het project ‘circulair ambachtscentrum’. Doel van dit project is vrijgekomen grondstoffen, producten en afval verwerken en hergebruiken. In dit project krijgen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans om stappen te zetten naar werk. Naast de proef bij Het Rondeel zijn we gestart met een fietsenwerkplaats en een meubelwerkplaats. Ook gaan we de samenwerking met het Repair Café versterken. Eind 2019 wonnen we met ons projectplan een prijsvraag van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en ontvingen we een financiële bijdrage voor het project.  

Tekening aanhangwagen met spullen