14 mei 2024 - Nieuws

Regeling parkeerhangers stopt

In Maastricht maken op dit moment enkele basisscholen in de binnenstad gebruik van parkeerhangers. Hiermee mogen ouders/verzorgers gratis kort parkeren om hun kinderen op te halen of naar school te brengen. Vanaf het schooljaar 2024-2025 stopt deze regeling.

Over de parkeerhanger

In 2010 zijn er met deze scholen afspraken gemaakt over het parkeren van ouders/verzorgers bij de scholen. Met deze hanger mogen ouders/verzorgers gratis kort parkeren op reguliere (betaalde) parkeerplekken en plekken voor vergunninghouders in de buurt van de school. Zo worden ouders/verzorgers gefaciliteerd in het ophalen en wegbrengen van hen naar schoolgaande kind(eren).

2 redenen voor afschaffing

De regeling met deze parkeerhangers wordt nu om 2 redenen afgeschaft:

1. De scanauto herkent geen parkeerhanger. Deze speciale auto rijdt rond en scant het kenteken van geparkeerde auto’s. De scanauto kan alleen zien of een auto betaald heeft of niet. De auto herkent geen parkeerhangers.
  2. Onze kijk op veilige schoolomgevingen is de afgelopen jaren veranderd. Waar we vroeger bezig waren om het autoverkeer in goede banen te leiden, richten de gemeente en scholen zich nu op het stimuleren van het lopen en het fietsen. Door de steeds grotere drukte ontstaan er vaak chaotische situaties. Dit is uiteraard geen wenselijke situatie. De parkeerhanger stimuleert het gebruik van de auto en draagt dus niet bij aan een veiligere schoolomgeving.

Ouders/verzorgers bepalen zelf op welke manier ze kind(eren) naar school brengen

Onze voorkeur gaat dan uit naar lopen of fietsen. We begrijpen echter ook dat sommige ouders/verzorgers de voorkeur geven aan de auto. Die keuzevrijheid hebben ouders natuurlijk.

Het blijft mogelijk om op een veilige plek te stoppen en uw kind uit- of in te laten stappen. U mag dan zelf echter niet de auto verlaten!

Parkeren in de buurt van de school blijft ook mogelijk, als het veilig gebeurt. U betaalt dan voor de parkeertijd. Dat kan met een parkeerkaartje uit de automaat of via een parkeerapp. De parkeerplekken voor vergunninghouders zijn alleen voor mensen die daar wonen.

We streven naar een veilige schoolomgeving

Net als u hechten we enorm veel waarde aan de veiligheid van onze kinderen. Hierbij streeft de gemeente naar oplossingen om te zorgen voor een veilige schoolomgeving. En daar zetten we onze schouders onder!

We zijn al in gesprek met scholen (en ouders) en verdere acties worden momenteel uitgewerkt. We houden u op de hoogte over de voortgang.

Veelgestelde vragen

• We begrijpen dat u het liefst zo dicht mogelijk bij de school wilt parkeren. Meer parkeerplaatsen maken lijkt dan een logische oplossing. Maar meer parkeerplekken betekent ook minder ruimte voor bijvoorbeeld groen of spelen. En dit zijn dingen die (andere) inwoners van de stad ook belangrijk vinden.

Voor het einde van dit schooljaar geven we een overzicht waar u in de buurt van de school kunt parkeren.

• Dat kan helaas niet. De parkeerhanger is geen officiële vergunning, maar een gedoogregeling. Dit kunnen we niet in het systeem zetten.

• Hiervoor is de parkeerapp een handige en snelle oplossing. De parkeerautomaten zijn genummerd en via de app is het dan eenvoudig om de aankomst- en vertrektijd te registreren. U betaalt dan alleen voor de tijd dat u heeft geparkeerd. Dit is dus ook de goedkoopste optie! Lees meer over de parkeerapp ‘Stadsparkeren’

• Gelukkig zien we dat de meeste ouders zich wel aan de verkeersregels houden. Als er ouders zijn die met hun auto onveilige situaties creëren, spreken we hen hier zeker op aan. Onze handhavers letten hier extra op.

• We begrijpen uw bezorgdheid en we delen dezelfde mening over de veiligheid van onze kinderen. Zowel de school als de gemeente zouden graag zien dat de meeste ouders ervoor kiezen om hun kinderen te voet of per fiets naar school te brengen. En misschien lukt het toch om 1 of 2 dagen per week met de fiets of te voet te gaan.

Het is goed om te weten dat zowel de school als de gemeente bezig zijn met een veilige omgeving rondom de Maastrichtse basisscholen; dus ook bij de school van uw kind(eren)!

We houden de verkeerssituatie goed in de gaten en hopen dat met het verdwijnen van de parkeerhangers meer ouders ervoor kiezen om de auto thuis te laten.

Ook zijn we in gesprek met scholen (en ouders) en verdere acties werken we uit. We houden u op de hoogte.

• Heeft u een andere vraag over de afschaffing van de parkeerhangers? Stel die gerust via via parkeerhangers [at] maastricht.nl (parkeerhangers[at]maastricht[dot]nl). We helpen u graag verder.

afbeelding van parkeerhangers