7 juli 2022 - Nieuws

Rookmelder verplicht in elke woning

Per 1 juli 2022 zijn rookmelders niet alleen verplicht voor nieuwe woningen, maar ook voor bestaande bouw. Deze nieuwe wetgeving houdt in dat in iedere woning in Nederland, op elke verdieping waar gewoond wordt, een rookmelder moet hangen.

Mensen met een eigen woning zijn zelf verantwoordelijk zijn voor het installeren van een rookmelder in hun woning.

Als u een huis huurt, dan is de verhuurder of woningcorporatie hiervoor verantwoordelijk. Huurt u een huis en mocht u na 1 juli nog geen rookmelder hebben hangen, neem dan contact op met de verhuurder.

Rookmelders redden levens

De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Als u slaapt, ruikt u niets, uw neus werkt niet. Alleen uw gehoor werkt nog. Rookmelders zijn dus van levensbelang en niet alleen als u slaapt! Hoe sneller u een brand ontdekt, des te meer tijd en kans heeft u om uw huis veilig te verlaten. Daarom zijn er door de wetgever aanpassingen in het Bouwbesluit doorgevoerd  die rookmelders niet alleen verplicht stellen voor nieuwbouwwoningen, maar ook voor bestaande bouw.

Keurmerk

Rookmelders zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en prijsklassen. Kies altijd voor een goedgekeurde rookmelder. Het Europese keurmerk EN 14604 houdt in dat de rookmelder voldoet aan de noodzakelijke kwaliteitseisen ten aanzien van productinformatie, onderhoud, duurzaamheid en milieuaspecten. Alleen rookmelders met dit keurmerk mogen nog worden verkocht.
We adviseren u om een rookmelder aan te schaffen met een batterij met een 10-jarige levensduur. Een rookmelder met een batterij die meerdere jaren werkt, is bij aanschaf wel duurder, maar levert veel gemak omdat u niet steeds weer een nieuwe batterij hoeft te plaatsen. Bevestigen kan al heel gemakkelijk met dubbelzijdige tape of magneetstrip.

Onderhoud

Houd de rookmelders goed schoon. Stof en vuil kunnen zich zowel aan de buiten- als aan de binnenkant van de rookmelder ophopen waardoor de sensor in de rookmelder vals alarm kan geven of niet goed werkt. Maak de rookmelder daarom minsten 1 keer in de maand stofvrij met de stofzuiger.

Meer informatie