25 mei 2022 - Nieuws

Sint Servaasbrug krijgt tijdelijk trap met hellingbaan

De looppaden van het beweegbare deel van de Sint Servaasbrug worden opgeknapt. Om die periode te overbruggen laat Rijkswaterstaat een tijdelijke trap met hellingbaan plaatsen. Als het zuidelijk voetpad terug is geplaatst, wordt de tijdelijke constructie weer verwijderd.

Plaatsen tijdelijke trap

Maandag 30 mei zal worden gestart met de werkzaamheden op locatie om de tijdelijke trap en hellingbaan te plaatsen. Als alles goed verloopt is de constructie voor het (vaak drukke) Pinksterweekend klaar om te kunnen gebruiken. Van dit ontwerp kunnen voetgangers, maar ook mindervaliden of bijvoorbeeld voetgangers met een fiets in de hand, gebruik maken.

Het beweegbare deel van de brug wordt tijdens deze periode hoog gezet. Op deze manier kan zowel het weg- als vaarwegverkeer tegelijk gebruik maken van deze doorgang.

Inzet verkeersregelaars

Begin mei heeft aannemerscombinatie  Mourik – Dynniq namens Rijkswaterstaat het zuidelijk voetpad verwijderd. Dit wordt momenteel hersteld. Tijdens de controle van de andere aanbruggen, de beweegbare delen van de brug, bleek ook het voetpad aan de noordkant niet te voldoen. Ook hier zitten zwakke plekken rondom de scharnieren. Daarom is ook dat deel van de brug sinds vrijdag 13 mei afgesloten.

Voetgangers kunnen nu over de rijbaan lopen. Fietsers en hulpdiensten kunnen over de Wilhelminabrug. Verkeersregelaars zorgen ervoor dat de verkeersveiligheid in goede banen wordt geleid. Zodra de tijdelijke constructie is geplaatst zijn er geen verkeersregelaars meer nodig op deze locatie.

Planning

Rijkswaterstaat verwacht dat de tijdelijke brug met hellingbaan zo’n 10 tot 12 weken zal blijven staan. Dat is de tijd die waarschijnlijk nodig is om de verwijderde aanbrug te herstellen. Als deze aanbrug met het zuidelijke voetpad weer geplaatst is, wordt de tijdelijke constructie verwijderd. Ook wordt dan de noordelijke aanbrug met voetpad weggehaald om te worden opgeknapt.

Voetgangers kunnen dan weer gebruik maken van het gerenoveerde zuidelijke voetpad. Fietsers en hulpverleningsdiensten kunnen dan weer over de rijbaan.

 

Foto van de Sint Servaasbrug in Maastricht boven de rivier de Maas bij een blauwe lucht. Er vaart een boot onder de brug door.