21 december 2020 - Nieuws

“Team Ondernemen Maastricht zorgt voor de juiste aansluiting”

Aan het woord is Miriam Wilms van Paes Vastgoed. Zij begeleidde - met hulp van Team Ondernemen Maastricht de Duitse ondernemer Mehmet Yurtseven. Hij zocht een pand voor zijn nieuwe vestiging van Royal Donuts in Maastricht. Zo kwam hij via een makelaar bij Miriam terecht. “We wilden er alles aan doen om Mehmet zo goed mogelijk in Maastricht te laten landen en Team Ondernemen Maastricht heeft ons daar uitstekend bij geholpen.” 

Glimmend glazuur

De donuts van Royal Donuts lachen je tegemoet met hun vrolijke kleuren, glimmend glazuur en suikerzoete versieringen. “De doosjes waarin ze verpakt worden zijn ook erg mooi. Die wil je na afloop het liefst bewaren.” Miriam is enthousiast over de nieuwe huurder in de Koestraat. “Wist je dat ze in Duitsland meer dan 50 vestigingen hebben? Ze wilden graag naar Nederland komen en ik geloof in hun concept, dus ik was erg blij toen Mehmet bij mij aanklopte.”

De cirkel is rond

Mehmet wist al waar hij zijn donuts graag wilde verkopen: in de Koestraat. Hij was er van de zomer geweest en zag de voordelen. De ligging, de doorloop van mensen, de verschillende mede-ondernemers. Het pand op nummer 10A was in het bezit van Paes Vastgoed. “Vroeger zat hier een bakkerij”, weet Miriam. “Daar heb ik nog een oude foto van. Royal Donuts verkoopt enkel gebakjes, je kunt ze er niet ter plekke opeten. Net zoals de bakkerij dat ooit deed. Op die manier is de cirkel weer rond.”

Wetten en regels

Dus verhuizen maar, zou je denken. Maar dat is nog niet zo gemakkelijk geregeld. “Er is veel plaatselijke regelgeving, zoals bestemming, meldingsplicht enzovoort. Dat is erg gecompliceerd. Daarom hebben we bewust een deskundige ingehuurd.” Maar zo’n procedure kost tijd. “Klopt, en ondertussen wil je wel je huurder aan boord houden. Ik ben heel verheugd dat Mehmet het geduld had om hierop te wachten. Hij is een echte volhouder.” Daarnaast nam Miriam contact op met Team Ondernemen Maastricht. “Zij hebben ons goed begeleid, mede omdat ze contact hebben met de verschillende afdelingen bij de gemeente. Daardoor vonden wij de juiste aansluiting en wisten we hoe we het moesten aanpakken. Zeker voor mensen ‘van buiten’, Mehmet is een Duitse ondernemer met Turkse roots, is het fijn als iemand de juiste routes en mensen kent.”  

Meedenken

Uiteindelijk wordt de handtekening onder het huurcontract gezet. Maar dan houdt het werk van Miriam niet op. “We zijn zowel vooraf als achteraf actief voor de huurder. Ik heb Mehmet verteld over de geschiedenis van het pand en de straat, zodat hij weet waar hij aan begint. Naderhand heb ik met hem meegedacht over een goede vacaturetekst voor zijn personeel. Hij wil nog een muur in zijn zaak aankleden, dus ik heb hem het adres gegeven van een graffiti-artiest en een goede fotograaf. Dat is het leuke van mijn werk. Aan de andere kant: Royal Donuts gaat in de toekomst wellicht nog andere vestigingen openen. Ik blijf een ondernemer en hoop natuurlijk dat hij dan weer aan mij denkt.”

Durf

Op 12 november heeft Mehmet zijn deuren geopend. “Ik was al eventjes gaan kijken, maar het is echt een succes!” vertelt Miriam. “Met name Duitse bezoekers en studenten kennen het vanuit hun thuisland, maar ook andere mensen staan inmiddels in de rij. Ik vind het van durf getuigen dat Mehmet in deze coronatijd een zaak is begonnen. Dat laat zien dat hij er echt in geloof. En dat doe ik ook.” Mehmet is blij dat de hulp van Miriam en Team Ondernemen Maastricht: “Uiteindelijk heeft het acht maanden geduurd voordat we konden beginnen. Er komen veel verschillende regels, mensen en formulieren bij kijken. Het liefst waren we natuurlijk in de zomer begonnen, toen de regels wat versoepeld waren. Nu hebben we te maken met de vele beperkingen, maar het wordt straks vast beter. Dan is de Koestraat weer de levendige straat waar ik toen zo voor viel.”
  
 

donuts1
donuts 2