2 maart 2023 - Nieuws

TEFAF is bijna in de stad, in us Mestreech – een echte cultuurstad

Van 11 tot en met 19 maart is TEFAF, de beurs voor beeldende kunst, antiek en design weer in Maastricht. Onze stad heeft een historie in kunstzinnig denken en doen. En daarin ook de nodige dwarsigheid, want die rol heeft de kunst ook. In dit artikel staan we stil bij dat stukje geschiedenis van onze stad. Dan krijgt u een beetje mee hoe de kunst ontstaat. In dit artikel vindt u ook de linkjes naar plekken met meer informatie over de beurs en over de bereikbaarheid van de stad tijdens TEFAF.

Een hand natekenen


Wist u dat dat heel moeilijk is? De Maastrichtse Stadsteekenschool opgericht in 1823 wist raad. Ze ontwikkelde een collectie gipsen afgietsels van bijvoorbeeld beelden uit de Griekse oudheid, ornamenten uit gotische kerken en van werkstukken van academiestudenten uit de 20e eeuw. Het doel was leerlingen onderwijzen in het tekenen van de ‘perfecte’ proporties.

200 jaar later nog steeds in gebruik

Inmiddels heet de Stadsteekenschool Maastricht Institute of Arts. De opleiding viert dit jaar haar 200-jarig bestaan. Het kunstonderwijs ziet er tegenwoordig anders uit. Maar de zeldzame collectie afgietsels, de enige in heel het land die bewaard gebleven is, wordt nog steeds gebruikt voor de lessen anatomie van mens en dier in de Master Scientific Illustration van Maastricht Institute of Arts. De collectie is nu te bekijken in het Bonnefantenmuseum.

Ook in de jaren ‘70 van de 20e eeuw liep Maastricht voorop

Artistieke vernieuwing op nieuw opgezette afdelingen in de Jan van Eyck Academie. Happenings, performances, experimenten met alternatieve vormen van communicatie zoals video- en tv-producties. Meer weten? In het Bonnefantenmuseum is er een tentoonstelling.

Creativiteit heeft in Maastricht ook de toekomst

Maastricht was en is bijvoorbeeld nog steeds beroemd om haar keramiekindustrie. Van ontwerp tot productie. Sphinx en Mosa producten zijn populair onder verzamelaars. Dat is het verleden. Nu hebben in Maastricht allerlei creatieve makers de toekomst. Zij brengen creativiteit in denken en doen in onze cultuursector, maar vooral ook op andere vlakken: circulariteit, gezondheidswetenschappen, samenwerken in netwerken. Noem maar op. Maastricht cultuurstad verwelkomt het allemaal graag!

Meer weten over de geschiedenis van Maastricht?

Dat kan in Centre Céramique: Geschiedenis van Maastricht (centreceramique.nl) of digitaal via Zicht op Maastricht: Zicht op Maastricht

Meer lezen over TEFAF Maastricht?

Meer info vindt u via de website TEFAF Art Fair Maastricht. En wilt u weten hoe u Maastricht best en snelst bereikt tijdens de TEFAF of waar u uw auto kunt parkeren als u de beurs bezoekt? Die informatie vindt u op de website van Maastricht Bereikbaar.