15 december 2023 - Nieuws

Tentoonstelling 'Schone Lucht? Akkoord!' geopend in Centre Céramique

Vandaag opende wethouder Aarts samen met enkele enthousiaste kinderen de tentoonstelling 'Schone Lucht? Akkoord!' in de bibliotheek Centre Céramique. De tentoonstelling is speciaal voor jongeren van 9 tot 14 jaar, maar zeker interessant voor iedereen. Je leert over schone lucht, waarom dat belangrijk is en wat ze er zelf aan kunnen doen. De tentoonstelling is van 15 december 2023 tot en met 17 maart 2024 te zien en je kunt gratis naar binnen tijdens de openingstijden van Centre Céramique.

 

 

Opening Tentoonstelling Schone lucht door groep kinderen

Een luchtige expositie over een serieus onderwerp

Jongeren leren over lucht en luchtvervuiling en de gevolgen daarvan op hun omgeving. De tentoonstelling moedigt hen aan om te denken over hoe zij kunnen helpen om de lucht schoon te maken en hoe ze kunnen zorgen voor een gezondere wereld. Kinderen kunnen hun kennis testen met een quiz, mogen stickers plakken bij vragen over wat ze vinden en mogen zelfs hun eigen ‘Schone Lucht Akkoord’ bedenken.Ook is er een apparaat (een fijnstofmeter) dat live laat zien hoe schoon de lucht op dat moment is. De tentoonstelling zit vol met leuke dingen om te doen en te ontdekken. Zo is er bijvoorbeeld servies van fijnstof en een ring van smog te bewonderen.

Samen met jongeren de tentoonstelling gemaakt

Jongeren hebben geholpen om de tentoonstelling te maken. De kinderraad dacht mee over wat erin moest komen. Ze deelden ideeën over wat zij interessant vinden aan luchtkwaliteit en wat ze graag wilden zien in de tentoonstelling. Ook hebben we uitspraken van jongeren uit lessen over luchtkwaliteit in de tentoonstelling opgenomen.

Tentoonstelling op tournee

Na Centre Céramique zal de tentoonstelling minstens 1 jaar lang naar verschillende plekken in de stad gaan. We weten nog niet precies waar. Scholen en andere organisaties die interesse hebben, kunnen zich aanmelden bij Centrum voor Natuur- en Milieueducatie (CNME) om de tentoonstelling ook bij hen te laten zien.

Meer informatie

Wil je meer weten over de tentoonstelling? Ga dan naar de website www.schoneluchtexpo.nl

Basisscholen en middelbare scholen kunnen zich aanmelden voor gastlessen en een bezoek aan de tentoonstelling. Stuur een e-mail naar jessie.steevens [at] cnme.nl (jessie[dot]steevens[at]cnme[dot]nl). Er zijn geen kosten aan verbonden voor scholen uit Maastricht. 

Tentoonstelling Schone Lucht Akkoord