14 december 2023 - Nieuws

Vanaf 1 januari combinatie achternaam beide ouders mogelijk

Per 1 januari 2024 verandert het ‘naamrecht’. Tot nu toe kunnen ouders voor hun kind 1 achternaam kiezen: de achternaam van de moeder, de vader of de duomoeder (de vrouwelijke partner van de biologische moeder). Vanaf 1 januari kunnen ouders hun kind ook een combinatie van die achternamen geven. Het kind krijgt dan dus een dubbele achternaam. Oftewel de achternamen van beide ouders. 

Voor veel gezinnen geeft dit echt het gevoel dat je bij elkaar hoort! 

De keuze voor een dubbele achternaam wordt gemaakt voor het 1e kind in een gezin en kan vanaf 1 januari 2024. Deze gekozen dubbele achternaam geldt voor alle volgende kinderen in dezelfde relatie. 

Naamskeuze regelen

Het regelen van de naamskeuze is mogelijk tijdens de zwangerschap, bij de geboorteaangifte of bij het erkennen van het kind. Voor de keuze van de achternaam moet de moeder meekomen naar de afspraak. Dat kan vlak na de bevalling lastig zijn. Daarom raden wij aan al vóór de geboorte de eventuele keuze van de achternaam te regelen. Maak hiervoor een afspraak bij de gemeente.

De keuze voor een dubbele achternaam is niet verplicht! U kunt uw kind ook alleen de achternaam van 1 ouder geven.

Overgangsrecht

  • Hebben jullie al samen kinderen?

Ouders die in 2024 een tweede of volgend kind krijgen, kunnen voor oudere kinderen uit dezelfde relatie gebruikmaken van het overgangsrecht. U kunt alsnog kiezen voor een combinatie van beide achternamen voor het/de oudere kind(eren). Deze kinderen uit dezelfde relatie moeten dan geboren zijn op of na 1 januari 2016 en vóór 1 januari 2024. De dubbele achternaam moet dan in 2024 worden gekozen. 

  • Is dit jullie eerste kind?

Kinderen kunnen in 2023 erkend zijn maar pas in 2024 geboren worden. Wilt u alsnog een dubbele achternaam? Neem dan contact op met de gemeente om dit te regelen.

Het overgangsrecht geld tot 31 december 2024.

Aangifte geboorte
 

Let op, voor de aangifte van de geboorte van een kind moet u een aparte afspraak maken bij de gemeente.