8 november 2023 - Nieuws

Vanaf 20 november betalen we energietoeslag 2023 uit

Veel Maastrichtse huishoudens met een laag inkomen krijgen de energietoeslag voor 2023 automatisch. Zelf energietoeslag 2023 aanvragen kan vanaf begin december. De energietoeslag 2023 is voor huishoudens die niet meer dan 130 procent van het sociaal minimum verdienen. 

Bedrag

Huishoudens die de energietoeslag voor 2022 al hebben gekregen, krijgen 800 euro. Huishoudens die voor het eerst in Maastricht de toeslag aanvragen, krijgen maximaal 1.300 euro. 

Zelf aanvragen

Het aanvraagformulier komt vanaf begin december 2023 online. Huishoudens die de toeslag niet automatisch krijgen, kunnen dan zelf aanvragen.

Inkomen

Het sociaal minimum is het bedrag dat minimaal nodig is om van te leven. We noemen het ook wel de bijstandsnorm.

130 procent van het sociaal minimum is voor een alleenstaande/alleenstaand ouder maximaal 1.503 euro netto per maand. En voor mensen die getrouwd zijn/samenwonen is het maximaal 2.146 euro netto per maand.

Op de pagina Energietoeslag staan alle voorwaarden. En vindt u antwoorden op vragen die u misschien heeft. 

Studenten

Nederlandse studenten kunnen geen energietoeslag 2023 aanvragen. Studenten kunnen via DUO wel een eenmalige tegemoetkoming krijgen voor energiekosten van 400 euro. We kijken nog hoe we buitenlandse studenten die in Maastricht wonen, kunnen helpen wanneer ze een laag inkomen hebben en hoge energiekosten. Als daarover meer bekend is, leest u dat op deze website.