28 oktober 2021 - Nieuws

Veiligere fietspaden dankzij ribbels

We willen graag dat meer mensen de fiets pakken in plaats van de auto. Fietsen is namelijk niet alleen gezond maar het is ook beter voor het milieu en het verbetert de bereikbaarheid van de stad. Als onderdeel van het actieplan Fietsen in Maastricht gaan we de veiligheid van fietspaden verbeteren. Zo gaan we obstakels op fietspaden, zoals paaltjes, zoveel mogelijk weghalen. In totaal zijn er zo’n 30 plekken in Maastricht waar we de aan de slag gaan. Op dit moment werken we in de straten Oude Molenweg, Molenweg en Keerderstraat.

Als het kan, dan halen we de paaltjes gewoon weg. Als de palen noodzakelijk zijn voor de verkeersveiligheid, dan gaan we die duidelijker aangeven. Dat doen we met borden langs het fietspad, maar nu ook met ribbelmarkering op het pad. Die ribbelmarkering is nieuw in Maastricht. De ribbels zorgen voor trillingen als je er met je fiets overheen rijdt. Het is een laatste waarschuwing voor fietsers die ondanks alles afkoersen op een paal.  

De werkzaamheden zijn weersafhankelijk. Voor het aanbrengen van de ribbelmarkering moet het weer een beetje meezitten. En in de Keerderstraat is het asfalt niet goed genoeg om de nieuwe markering op aan te brengen. Het asfalt vervangen is nóg weersafhankelijker. Dus misschien dat we daar in 2022 pas klaar zijn.

Wat we nog meer doen om fietsen in Maastricht aantrekkelijker te maken? Dat leest u in onze fietsplannen.

aanbrengen ribbelmarkering op fietspad voor paaltje
Aanbrengen van de ribbelmarkering op de Keerderstraat. Dit stuk asfalt was wel geschikt voor het aanbrengen van de markering..

Slimmer en groener reizen

In Maastricht willen we slimmer en groener reizen. We staan stil bij hoe we dat doen via het ‘STOP’-principe. De letters staan voor: Stappen (lopen), Trappen (fietsen), Openbaar vervoer en Personenauto (liefst een elektrische). Met STOP kiezen we voor een onthaastende, gezonde en actieve manier om ons te verplaatsen. Een pad dat ons leidt naar een goed bereikbare, klimaatneutrale stad waar het prettig is om in te wonen, te werken en te recreëren.