10 november 2020 - Nieuws

Videokunst vanuit het gemeentekantoor

Sinds maandag 9 november vertoont kunstenaarsduo Finn Borath en Laila Claessen 8 weken lang videokunst bij Mosae Forum. Vanuit de eerste etage van het gemeentekantoor worden de werken op het binnenplein van Mosae Forum geprojecteerd.  De gedwongen stilstand van de wereld vanwege het coronavirus en daardoor anders ervaren van het voorbijgaan van tijd was voor beiden de inspiratiebron voor een serie videokunstwerken onder de noemer ‘Hortus Nubium’, oftewel: ‘Wolkentuin’.
Springtime

Springtime en Wishing Well

Voor deze expositie zijn de werken Springtime en Wishing Well uitgekozen voor projectie op het binnenplein bij Mosae Forum. Springtime is een 24 uur durende videoloop die werkt als een echte klok, geïnspireerd op de traditionele zonnewijzers. Neem een momentje om naar het werk te kijken en je ziet de tijd verstrijken. Extra leuk detail; elk heel uur gebeurt er iets onverwachts. In een oogwenk ;-)

Wishing Well is dan weer een heel ander werk, waarbij de reflectie van een ontmoeting in het water onder een bruggetje weergeeft hoe we allemaal (terug)verlangen naar een omhelzing, een knuffel. Springtime wordt vertoond van maandag 9 november tot maandag 7 december. Vervolgens is het tot maandag 4 januari de beurt aan Wishing Well. Beide videowerken worden 24 uur per dag vertoond, maar zijn natuurlijk in de avonduren het best zichtbaar.

Waarom Mosae Forum?

Afgelopen juni meldden Finn en Laila zich bij de gemeente Maastricht met de vraag of hun werk ergens in de stad vertoond kon worden. Op afstand en coronaproof uiteraard. Het gemeentelijke kantoor kwam uiteindelijk als meest geschikte locatie naar voren. Niet alleen omdat op het binnenplein van Mosae Forum voldoende publiek voorbijkomt, maar ook omdat met het vertonen van de videokunstwerken de gemeente laat zien hoe belangrijk het is dat artiesten zichtbaar zijn én blijven.

Over Finn en Laila

Als samenwonende partners waren Finn en Laila afgelopen jaar op elkaar aangewezen in hun kleine studentenstudio. Optredens vielen weg en samenwerken met anderen was opeens niet meer mogelijk. De tijd kroop in eerste instantie voorbij, totdat ze besloten samen het project ‘Hortus Nubium’ op te zetten. Inmiddels bestaat dit uit vier verschillende werken, allemaal geïnspireerd door het thema tijd onder invloed van het coronavirus. “Hortus Nubium betekent ‘Wolkentuin’,” vertelt Laila. “Een tuin om in te leven, spelen en creatief te zijn. Van onze werken Wishing Well en On Route zijn intussen briefkaarten te koop bij Trader’s Pop in de Heggenstraat. En via www.hortusnubium.nl kunnen bezoekers screensavers downloaden van onze werken Wishing Well en Scarface. We vragen daar alleen een symbolisch bedrag voor, zodat iedereen thuis kan genieten van digitale kunst op de laptop.”

Nieuwsgierig?

Veiligheid gaat in deze tijd natuurlijk voor alles. Kom dus niet onnodig naar de binnenstad. Maar als je er tóch moet zijn, geniet dan vooral mee van Springtime en/of Wishing Well. En neem in de tussentijd alvast eens een kijkje op de websites van Finn Borath en Laila Claessen.

Hortus Nubium

• Binnenplein Mosae Forum (boven de entree van kledingwinkel Open32)
  • Van 9 november tot 29 december
  • 24 uur per dag