Waarom?

Het oud papier en karton dat in de containers op de milieuperrons werd ingeleverd was helaas ernstig vervuild. Door de eerdere grote opening werd er veel ander afval (anders dan papier) ingeworpen. Deze grote vervuiling zorgt voor hoge verwerkingskosten. Het papier kan niet goed gerecycled worden. En het is niet goed voor het milieu. Om deze reden is overgegaan tot een kleine opening, zodat er alleen nog maar papier ingegooid kan worden.

We snappen dat het meer werk is voor inwoners om bijvoorbeeld dozen kleiner/platter te maken. Toch vragen we om jouw begrip en medewerking.

Resultaten tot nu toe

Sinds de aanpassing van de inwerpopening voldoet de inhoud van de ondergrondse papier-/kartoncontainer weer. Uit onze steekproeven blijkt namelijk dat de aangetroffen verontreiniging onder de (maximale) toegestane vervuilingsgraad van 2,5% blijft.

Liever een andere oplossing?

Vind je de papier-/kartoncontainers toch niet handig? Er zijn ook andere manier om van je oud papier en karton af te komen:

-Je kunt 1x per 4 weken oud papier en karton aan straat zetten, waar het wordt opgehaald.
- Ook is het altijd mogelijk je oud papier en karton naar een milieupark te brengen.

Milieu App downloaden?

Door het downloaden van de Milieu App  krijg je op een makkelijke manier informatie over bijvoorbeeld hoe je het beste afval kunt scheiden en waar je terecht kunt met je afval.

Vragen of opmerkingen?

Neem dan contact met ons op via tel. 14 043.

Wij danken jullie voor de medewerking.

Oud papier container

Veel gestelde vragen & antwoorden over de papiercontainers

1. Waarom is de inwerpopening van de papier/kartoncontainer aangepast?

Het ingezamelde oud papier en karton op de milieuperrons was ernstig vervuild. Er werd veel ander afval in de papiercontainers gegooid. Bijvoorbeeld plastic en GFTafval. Zelfs bouwafval werd in de containers gegooid. Er was sprake van meer dan 15% vervuiling. Dit is ver boven de toegestane grens van 2,5%. Hierdoor waren extra bewerkingen nodig en was ons oud papier en karton geen schone, recyclebare grondstof meer. Deze vervuiling had ook financiële gevolgen. De verliespost van vervuild oud papier bedraagt voor de gemeente Maastricht namelijk zo’n € 180.000,- per jaar.
  2. Waarom is voor deze oplossing gekozen?

Deze oplossing zorgt ervoor dat er echt alleen oud papier en karton door de opening past. Dat is nodig om de vervuiling van oud papier en karton te laten afnemen.
  3. Is de vervuiling van de papier/kartoncontainers afgenomen sinds de versmalling van de inworpopening?

Ja. Sinds de verkleining van de opening ligt de vervuiling onder de grens van 2,5%. Nu kan ons oud papier en karton weer goed gerecycled worden.
  4. Bestaat de kans dat de opening nog aangepast gaat worden?

De komende tijd houden we de vinger aan de pols. Als blijkt dat (andere) maatregelen nodig zijn, sturen we bij.
  5. Zorgt de gemeente voor handhaving op achtergelaten oud papier en karton?

De handhaving op en bij de milieuperrons is onveranderd. Wij blijven handhaven op achtergelaten afval en onjuist gebruik van de verschillende containers.
  6. Door de nauwe opening bestaat de kans dat men zich bezeert aan de handen. Wat doet de gemeente eraan dat te voorkomen?

We bekijken per locatie waar mogelijk sprake is van scherpe randen en passen deze zo nodig aan. Inwoners kunnen dergelijke locaties ook melden bij de gemeente via 14 043 of post [at] maastricht.nl
  7. Wordt het milieuperron vaker schoongemaakt nu de kans bestaat dat vervuiling toeneemt?

Onze milieuperrons worden, net als voorheen, dagelijks 2 tot 3 keer schoongemaakt.
  8. Voor sommige mensen is het door lichamelijke beperkingen lastig hun oud papier in de papiercontainer te werpen. Wat kan de gemeente hier aan doen?

We wijzen alle inwoners op de gratis maandelijkse huis-aan-huis papierinzameling. Deze inzameling is met name voor deze groep inwoners een goed alternatief.
  9. Waar kun je nog meer terecht met je oud papier en karton?

Inwoners kunnen papier en karton aanbieden bij één van de vier milieuparken in Maastricht. Of één keer per maand op straat zetten voor de maandelijkse huis-aan-huis inzameling.  Op de afvalkalender en de Milieu App staat wanneer het oud papier aan de straat gezet mag worden.
  10. Zitten daar kosten aan verboden?

Nee. Papier wordt gratis opgehaald. Ook bij de milieuparken zijn er geen kosten verbonden aan het aanbieden van oud papier en karton.
  11. Hoe vaak wordt oud papier aan huis opgehaald?

Vrijwilligers van een aantal verenigingen halen per wijk maandelijks papier en karton aan huis op.
  12. Is het mogelijk om oud papier vaker aan huis te laten ophalen?

De huis-aan-huis papierinzameling wordt gedaan door vrijwilligers van verenigingen. Op dit moment is er nog geen aanleiding om de frequentie van de huis-aan-huisinzameling te verhogen.