7 maart 2022 - Nieuws

Week van de Afvalhelden 2022 -  team Afval – De vuilnismannen

8 vuilniswagens rijden van maandag tot en met vrijdag door de Maastrichtse wijken. 5 wagens halen het GFT+E op, 2 grote en 1 kleine wagen de restzakken. De 24 vuilnismannen beginnen hun eerste ronde om 6 uur in de ochtend, als de meesten van ons nog in bed liggen. Daar zitten ze niet mee, want de vroege start betekent ook dat een werkdag halverwege de middag erop zit.  

Het opruimen van de restzakken is zwaar lichamelijk werk voor de vuilnismannen. Elke dag gooit een vuilnisman zo’n 1.250 restzakken van maximaal 7 kilo per stuk in de vuilniswagen. In totaal bijna 9.000 kilo per dag. Niet alleen het gewicht van de restzakken is een aandachtspunt, vertelt Clusterleider René: “Het werk kan ook gevaarlijk zijn. Elk jaar moeten we 6 tot 10 mannen met snijwonden naar het ziekenhuis brengen. Dat komt omdat er kapotte messen, naalden of glasscherven in restzakken zitten.”

Help ons mee om het werk van deze #Afvalhelden beter en veiliger te maken. Zorg dat een kleine restzak niet zwaarder is dan 3,5 kilo, een grote restzak mag maximaal 7 kilo wegen. Sluit de restzak goed af zodat deze gemakkelijk kan worden vastgepakt. En gooi er vooral geen scherpe voorwerpen in. Bedankt!

#WeekvandeAfvalhelden

Over de Week van de Afvalhelden

Van maandag 7 tot en met zondag 13 maart is het de #WeekvandeAfvalhelden. Een hele week lang besteden we aandacht aan de mannen en vrouwen die het zware werk voor ons doen en Maastricht schoon en leefbaar houden. We trappen af met de vuilnismannen en zetten de komende week ook de andere afvalteams in het zonnetje. Lees alle verhalen op de speciale Week van de Afvalhelden-pagina.