12 maart 2022 - Nieuws

Week van de Afvalhelden 2022 - team Reiniging

 “Veiligheid staat altijd voorop”, benadrukt teamcoach Bert. “En juist daarom schrikken mijn mensen zich een hoedje als iemand onder een bak doorloopt die in de lucht hangt. Je loopt immers altijd een risico dat een bak uit de kraan schiet.”

Het 15 man sterke team van Bert ruimt 7 dagen per week op bij de 55 Maastrichtse milieuperrons. Oók tijdens feestdagen, zoals afgelopen carnaval. Elke dag opnieuw gaan ze op pad om eerst de perrons schoon te maken. Hebben ze hun 1e ronde er vroeg op zitten? Dan maken ze een 2e of 3e ronde langs de milieuperrons. “Het werk is een beetje gemakkelijker geworden door de schermen rond de milieuperrons.” vertelt Bert. “Afval dat naast de bakken werd gezet waaide voor die tijd alle kanten uit. Dat was niet fijn voor omwonenden, maar ook niet fijn voor ons.”

Een andere maatregel die afgelopen jaar werd genomen was het versmallen van de gleuven in de papierbakken. Geen populaire maatregel, maar nodig vertelt Bert: “We kwamen de gekste spullen tegen in de papierbakken. Kleine elektrische apparaten die gratis kunnen worden ingeleverd bij Wecycle punten. Maar ook laminaat en zelfs een keer een complete, gedemonteerde scooter. Ons papier en karton was daardoor niet meer geschikt voor hergebruik en moest verbrand worden. Dan heb je het over 50.000 kilo per week. Dat staat gelijk aan ongeveer 41 personenauto’s. Doodzonde.”

Wil je helpen het werk voor deze #afvalhelden én jouzelf gemakkelijker en veiliger te maken? Sorteer jouw herbruikbaar afval thuis al en wacht even als je ziet dat bakken worden leeggemaakt.

#WeekvandeAfvalhelden

Over de Week van de Afvalhelden

Van maandag 7 tot en met zondag 13 maart is het de #WeekvandeAfvalhelden. Een hele week lang besteden we aandacht aan de mannen en vrouwen die het zware werk voor ons doen en Maastricht schoon en leefbaar houden. We trappen af met de vuilnismannen en zetten de komende week ook de andere afvalteams in het zonnetje. Lees alle verhalen op de speciale Week van de Afvalhelden-pagina.