13 maart 2022 - Nieuws

Week van de Afvalhelden 2022 - Vrijwilligers maken samen het verschil

“Lachen mag!” benadrukt Peter Alblas van het #CNME. “Samen opruimen is vooral een groepsactiviteit, gezellig samen iets doen dat ook nog eens goed is voor onze leefomgeving. Maar het blijft bizar hoeveel troep er altijd weer op onze Maasoevers achterblijft.” Peter is vooral in maart en april actief. Dan ruimt hij samen met verenigingen bijna elk weekeinde een dag op langs de Maasoevers. “Dat is het project #SchoneMaas,” legt hij uit. “Verenigingen krijgen daar een vergoeding voor en spekken op die manier de clubkas.” In het jaar voordat corona roet in het opruimen gooide, haalden 610 deelnemers maar liefst 790 volle zakken zwerfafval op. In 2021 liep dat door de lockdowns terug, maar een flinke opruimactie na het hoogwater zorgde voor een inhaalslag.

“Zwerfafval is een probleem van ons allemaal, niet alleen van de overheid,” vindt Peter. Collega Maartje Meessen van #PickitUp is het daar helemaal mee eens. “Via PickitUp werken gemeente en CNME samen. We helpen scholen en verenigingen bij het schoonhouden van schoolroutes en de eigen omgeving. In 2021 hebben we al die activiteiten op een laag pitje moeten zetten vanwege corona. Dat was een tegenvaller! Maar tot onze grote verrassing kregen we opeens aanmeldingen van mensen die zich individueel en voor de langere termijn wilden inzetten. Zo zijn onze #zwerfinators ontstaan. Daar hebben we er intussen 150 van. Allemaal bewoners van jong tot oud die zich nuttig willen maken tijdens een wandeling door de buurt. Wij zorgen voor de materialen, zij ruimen op. En de gemeente haalt vervolgens de ingezamelde zakken op. Die samenwerking is geweldig!” Maartje staat te trappelen om ook de scholen weer te betrekken bij PickitUp. “Samen maken we het verschil. Kinderen beseffen dat ook en willen graag hun steentje bijdragen.”

Wil jij ook graag een #Afvalheld zijn en jouw steentje bijdragen aan het zwerfafval vrij maken van Maastricht? Dan is er de komende maanden genoeg te doen. Bijvoorbeeld tijdens:

#Samenmakenwehetverschil #WeekvandeAfvalhelden

'Zwerfinator' Lotte de Haan

Over de Week van de Afvalhelden

Van maandag 7 tot en met zondag 13 maart is het de #WeekvandeAfvalhelden. Een hele week lang besteden we aandacht aan de mannen en vrouwen die het zware werk voor ons doen en Maastricht schoon en leefbaar houden. We trappen af met de vuilnismannen en zetten de komende week ook de andere afvalteams in het zonnetje. Lees alle verhalen op de speciale Week van de Afvalhelden-pagina.