26 juni 2024 - Nieuws

Wilde zwijnen in de gemeente Maastricht

In juni hebben meerdere inwoners wilde zwijnen gezien vlakbij de bebouwde kom van Maastricht. In Amby zagen inwoners een zeug met biggen. De gemeente kreeg ook meldingen binnen van wilde zwijnen bij Itteren, Borgharen, de Ambyerheide, in het groen tussen Amby/Scharn en Berg en Terblijt, bij Jekerdal en op de Sint Pietersberg.

Steeds dichterbij

Wilde zwijnen leven in bijna alle natuurgebieden rondom Maastricht. Maar de stad breidt zich uit en we komen steeds dichter bij die gebieden. Dit zorgt ervoor dat de gemeente steeds vaker meldingen krijgt van wilde zwijnen vlakbij de bebouwde kom.

Maatregelen

We hebben waarschuwingsborden neergezet waar dat nodig is. Ook hebben we hekken geplaatst om inwoners te beschermen. We hebben informatiebrieven gestuurd naar inwoners die vlakbij gebieden wonen waar wilde zwijnen leven.

Als u een wild zwijn tegenkomt

Let erop dat u wilde zwijnen kunt tegenkomen aan de rand van Maastricht en de natuurgebieden om de stad heen. Ziet u een wild zwijn dat niet naar u toe komt? Houd afstand en loop rustig weg.

Komt een wild zwijn op u af? Volg deze tips.

• Klap in uw handen.
  • Steek uw armen in de lucht en maak uzelf groot.
  • Maak hard geluid door te schreeuwen.
  • Verstop u ergens achter, in of op (auto, hek of boom). Wilde zwijnen zien slecht.
  • Ren niet weg; wilde zwijnen zijn erg snel.
  • Ga niet op de grond zitten of liggen; het dier kan dan aanvallen.
  • Loop rustig weg wanneer dit kan.

Melden

Ziet u een wild zwijn in of vlakbij de bebouwde kom? Meld het bij de gemeente via 14 043 of de MijnGemeente App.

Meer informatie

Meer weten over hoe de gemeente en de provincie omgaan met wilde zwijnen? Kijk op onze pagina Dieren en Natuur.

Een zeug (wild zwijn) met biggen