19 mei 2022 - Nieuws

Zuid-Limburg onderkomen voor Einstein Telescope?

Zuid-Limburg is in beeld als locatie voor de Einstein Telescope. Wat betekent de mogelijke komst van dit onderzoekscentrum voor Maastricht en de regio? En wat doet deze ‘telescope’ vernoemd naar s ’werelds bekende natuurkundige eigenlijk precies? Deze week namen de woordvoerders van economische zaken van onze gemeenteraad alvast een kijkje.

afbeelding bezoek gemeenteraad aan Einstein Telescope opstelling

Als de sterren botsen dan trilt de ruimte…

Bij grote gebeurtenissen in het heelal, zoals het botsten van sterren, trilt de ruimte. Deze trillingen, zogeheten zwaartekrachtsgolven, kunnen ons veel leren over het verre heelal. Van zwarte gaten tot de eerste momenten van de oerknal. Met de Einstein Telescope kunnen we deze golven veel nauwkeuriger (tot wel 1000 keer beter) opsporen en bestuderen. Met die nieuwe inzichten kunnen natuurkundigen Einsteins relativiteitstheorie testen als nooit tevoren. En zo krijgen we nieuwe inzichten in ons universum.

Limburg als locatie

De grensregio van Nederland, België en Duitsland is een geschikte locatie voor de Einstein Telescope, vanwege de rust, de stabiele bodem en het groot aantal kennisinstellingen en technologische bedrijven. Samen met een andere regio in Italië (Sardinië) is Zuid-Limburg in de race om dit onderzoekscentrum in de toekomst te mogen huisvesten. De Einstein Telescope is belangrijk voor onder meer de economie en de wetenschap. Naar verwachting levert de komst van de onderzoeksfaciliteit zo’n 500 directe en 1.150 indirecte banen op.

Proefopstelling

Pas in 2025 besluit de Europese Unie waar de Einstein Telescope gebouwd zal worden. Ter voorbereiding daarop testen wetenschappers van onder meer de Universiteit Maastricht  en het Nikhef (Nationaal Instituut voor Subatomaire Fysica) alvast de technologie van de nieuwe Telescope. In Randwyck wordt daarom op dit moment een proefopstelling gebouwd: een bovengrondse Einstein Telescope in het klein.

Een bezoek

Deze week namen de woordvoerders van economische zaken van onze gemeenteraad alvast een kijkje. Ze werden uitgebreid geïnformeerd door de Provincie Limburg, Nikhef en  Liof, de regionale ontwikkelingsmaatschappij voor Limburg die samen de Zuid-Limburgse kandidaatstelling voorbereiden.

Meer informatie

Wil jij zelf ook meer weten over de Einstein Telescope? Check https://www.einsteintelescope.nl/ of breng zelf een bezoek aan de mini-expositie in het provinciehuis.

afbeelding bezoek gemeenteraad aan Einstein Telescope opstelling